Waarom een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?

Waarom zou je en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ondernemer? Er zijn verschillende redenen, maar één ding is zeker: het is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote financiële gevolgen hebben. Dit is precies de reden waarom ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Hiermee bescherm jij je inkomen of vaste lasten als je niet kunt werken door ziekte, burn-out of een ongeval.

Een AOV is geen overbodige luxe, want uit onderzoek van verzekeraar TAF blijkt dat 69% van alle ondernemers niet langer dan 1 jaar kan rondkomen van eigen spaargeld. Langdurige arbeidsongeschiktheid kan dus ook vergaande gevolgen hebben voor je financiële gezondheid. Maar ook is de bijkomende stress niet bevorderlijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid!

Wanneer je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid

Heb je een AOV afgesloten en raak je arbeidsongeschikt, dan ontvang je na een zelfgekozen wachttijd (eigen risicoperiode) een uitkering. De hoogte hiervan is afhankelijk van het bedrag dat je hebt verzekerd en de mate van arbeidsongeschiktheid. Soms kun je namelijk nog wel werken, maar niet fulltime. Dit wordt beoordeeld door een onafhankelijke specialist.

Soms zal de verzekeraar je ook helpen om weer aan het werk te gaan. In sommige gevallen, afhankelijk van de verzekering, kan het zijn dat je andere werk gaat doen dan voordat je arbeidsongeschikt werd. Veel ondernemers vinden dit erg fijn, uiteindelijk ben je natuurlijk voor jezelf begonnen om niet afhankelijk te zijn van een ander.

Als ondernemer krijg je vaak geen uitkering

Als je niet (gedeeltelijk of volledig) meer kunt werken door een ziekte, burn-out of een ongeval, ben je arbeidsongeschikt. De grootste nachtmerrie voor ondernemers, want niet meer kunnen werken betekent geen inkomen meer. Je kunt namelijk niet rekenen op een uitkering vanuit de overheid als ondernemer, als je arbeidsongeschikt raakt. Pas als je helemaal niet kunt terugvallen op spaargeld, je partner, eigendommen zoals een huis en je bedrijf, kun je gebruik maken van een bijstandsuitkering. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Dit is nog een reden waarom zelfstandigen vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Waarom een AOV vanzelfsprekend zou moeten zijn

Je hebt je kosten en vakanties in je uurtarief doorberekend, gespaard voor wanneer er minder opdrachten binnenkomen of een partner waarop je kunt terugvallen terwijl je bezig bent met het opbouwen van je bedrijf. Maar velen denken nog niet verder dan een paar maanden. Het is verstandig om dit wel te doen. Want wat als je graag een gezin wilt starten? Of een huis wilt kopen? Dan ben je niet alleen zelf afhankelijk van je inkomen, maar ook anderen rekenen dan op je.

Benieuwd naar jouw AOV premie?

Bereken mijn premie