Een betaalbare AOV, 6 tips om er een te vinden.

IFY Blog LiabilityClaim

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een van de duurste verzekeringen die een ondernemer nodig heeft. Kan dit anders?

Ernst Moorman 10-03-2022

Arbeidsongeschiktheid: de statistieken

Volgens Adfiz, een branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs, is bij sommige beroepen de kans dat je gedurende je werkzame leven ooit langer dan 90 dagen niet kunt werken maar liefst 50%. De kans dat je ooit langer dan 5 jaar niet werken is volgens hen ongeveer 14%. Als zzp'er of ondernemer betekent niet kunnen werken over het algemeen dat je plotseling zonder inkomen komt te zitten en daarvoor is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

6 tips om een betaalbare AOV te vinden

Wil je wel de zekerheid die een AOV je biedt, maar niet iedere maand een hoge premie betalen? Hier zijn 6 tips om een betaalbare AOV te vinden.

1 - Vergelijk verschillende AOVs

De premies en kosten van AOVs kunnen sterk uiteenlopen, dus het is altijd aan te raden om verschillende opties goed te vergelijken. Om je op weg te helpen hebben wij alvast een vergelijking voor je gemaakt.

2 - Kies een AOV zonder extra kosten

Bij Insify betaal je geen advies-, service- of opstartkosten. Je regelt simpelweg alles gemakkelijk zelf online. Op deze manier bespaar je al gauw tussen de €200 - €1.200 aan kosten per jaar.

3 - Beperk eventueel je uitkeringsduur tot 2 of 5 jaar

Bij Insify kun je zelf kiezen hoe lang je een AOV-uitkering wilt ontvangen in geval van arbeidsongeschiktheid. Dit kan tot aan je 67e zijn, maar bijvoorbeeld ook voor 2 of 5 jaar.

Statistisch gezien zijn de meeste mensen die arbeidsongeschikt raken binnen 5 jaar weer (deels) aan het werk. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een AOV af te sluiten met een kortere uitkeringsduur, bijvoorbeeld tot 2 of 5 jaar. Hoe korter je uitkeringsduur, hoe lager je premie. Zeker als het alternatief is dat je vanwege de hoge kosten anders geen verzekering afsluit, kan dit het overwegen waard zijn.

Bedenk wel goed dat er een kans bestaat dat je langdurig arbeidsongeschikt raakt en dat een AOV met een korte uitkeringsduur dan geen volledige oplossing biedt. Je loopt hiermee dus wel een risico.

4 - Kies een AOV waarbij je ieder jaar een vast laag bedrag betaalt

Bij sommige verzekeraars stijgt je premie tijdens de looptijd van je verzekering elk jaar naarmate je ouder wordt. Een premie die bij aanvang laag is, kan op deze manier na een paar jaar een stuk hoger worden. Goedkoop wordt duurkoop.

Bij Insify stijgt je premie tijdens de looptijd niet met je leeftijd mee. Hiervoor weet je waar je aantoe bent en stijgen de kosten na een paar jaar niet de pan uit.

Tip: Door de tarieven voor je eigen werk te laten stijgen, kun je rekening houden met inflatie. Lees nu onze whitepaper en ontdek hoe je dit kunt aanpakken.

5 - Kies een langere wachttijd als je hiervoor de ruimte hebt

De wachttijd is de tijd dat je nog geen uitkering ontvangt, terwijl je wel arbeidsongeschikt bent. Welke wachttijd bij jou past, hangt af van je eigen financiële buffers en waar je je zelf comfortabel bij voelt. Als jij bijvoorbeeld makkelijk 6 maanden kunt overbruggen met je spaargeld, dan kun je ervoor kiezen om je wachttijd op 6 maanden in te stellen. Hoe langer de wachttijd, hoe lager je AOV-premie.

6 - Wees er snel bij: Hoe jonger je jouw AOV afsluit, hoe voordeliger

Mede op basis van je leeftijd schatten verzekeraars het risico in dat je arbeidsongeschikt raakt. Hoe jonger je bent, hoe lager dat risico is. Om deze reden is je premie lager als je jonger bent en daarom is het voordelig om zo snel mogelijk een AOV af te sluiten. Zo kun jij je premie vastzetten op een laag bedrag!

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je premie binnen 1 minuutTerug naar blog overzicht