Arbeids­ongeschiktheids­verzekering uitleg

Hoe sluit je een arbeidsongeschikt­heids­verzekering af en waar moet je aan denken? In dit artikel geven we een uitgebreide uitleg hoe je een arbeidongeschiktheidsverzekering kiest en afsluit.

Een arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV) geeft je als ondernemer of zzp'er zekerheid. Maar veel ondernemers hebben moeite met het kiezen, vergelijken en afsluiten van een AOV. We helpen je graag een handje! Lees hieronder onze uitleg hoe je een arbeidongeschiktheidsverzekering kiest en afsluit. Het is makkelijker dan je denkt!

Uitleg aanvragen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Bij Insify hoef je geen afspraak te maken met een adviseur, maar kun je zelf online je AOV afsluiten. Jij kent jouw onderneming immers het beste. Bovendien heb je bij ons nog steeds de mogelijkheid om met een van onze experts te bellen, voor als je twijfelt of vragen hebt.

De volgende stappen en keuzes maak je bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

1. Vergelijk en bereken je premie

Het is belangrijk dat je de verschillende verzekeringen en voorwaarden vergelijkt om te bekijken of je gedekt wordt voor wat voor jou belangrijk is. Bij Insify kun je zelf je AOV online aanvragen, die via onze betrouwbare partner TAF wordt afgesloten. Deze AOV is ook met 5 sterren beoordeeld op prijs door onafhankelijke vergelijker MoneyView.

2. Kies het verzekerde bedrag

Hoeveel geld wil je je ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt? Je kunt bij Insify tot 85% van je inkomen verzekeren. Je bepaalt het verzekerd bedrag door je vaste lasten op te tellen, plus een bedrag van € 750 voor overige kosten, tot maximaal € 5.000 per maand.

Wil je meer  verzekeren dan € 2.500 per maand? Dan mag het verzekerd bedrag ook niet hoger zijn dan 85% van je gemiddelde bruto maandinkomen over de laatste drie kalenderjaren. Je kunt ook kiezen voor een lager inkomen dan je op dit moment verdient, dan betaal je ook een lager bedrag.

3. Kies de uitkeringsduur

Je premie wordt grotendeels bepaald door de gekozen uitkeringsduur. Als je kiest voor kortdurende aandoeningen, krijg je 2 jaar lang een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Het geeft je een buffer voor als je tijdelijk niet (volledig) kan werken.

Als je kiest voor langdurige aandoeningen krijg je 5 jaar lang een uitkering, zodat je tijd hebt om rustig te herstellen of om bijvoorbeeld om te scholen. Wanneer je voor blijvende aandoeningen kiest, ontvang je een uitkering tot je 67e. 

4. Kies je eigen risicoperiode

Je bepaalt zelf na welke periode je uitkering start als je arbeidsongeschikt bent. Tijdens deze eigen risicoperiode, ook wel wachttijd genoemd, ontvang je nog geen uitkering. De minimale eigen risicoperiode is 30 dagen.

Kun jij het langer volhouden zonder uitkering, omdat je bijvoorbeeld spaargeld hebt? Dan kun je kiezen voor een langere eigen risicoperiode. Hoe langer de eigen risicoperiode, hoe lager de premie.

5. Kies of je psychische klachten wilt meeverzekeren

Ondernemers werken keihard, soms wel 50 uur per week of meer. Vaak is er weinig scheiding tussen privé en werk. Dat kan een burn-out veroorzaken. Een burn-out duurt gemiddeld een half jaar. Kun jij dit overbruggen, als je dan geen inkomsten hebt omdat je niet kunt werken? Zo niet, kies er dan voor om psychische klanten mee te verzekeren. Ook depressie en andere   psychische klachten worden hierdoor deels gedekt.

6. Kies of je je premie wilt laten indexeren

Je maandlasten worden elk jaar iets hoger door inflatie. Als je kiest voor indexering, laat je je uitkering corrigeren aan de hand van de inflatie. Hierdoor stijgt je verzekerde bedrag, premie en uitkering mee met de inflatie en weet je zeker dat je je vaste lasten kunt blijven betalen.

7. Kies of je je verzekering wilt aftrekken van de inkomstenbelasting

Het voordeel van je premie aftrekbaar maken (box 1) is dat de premie dan lager is. Het nadeel is dat de uitkering bij arbeidsongeschiktheid bruto is. Je moet hier dus nog belasting over betalen. Er ontstaat dan mogelijk een gat tussen je uitkering en je werkelijke maandelijkse kosten.

8. Bevestig je aanvraag

Ben je blij met je premie en dekking? bevestig dan je aanvraag. Voordat deze wordt geaccepteerd, moet je nog wel een gezondheidsverklaring invullen. Deze ontvang je per e-mail. Op basis daarvan kunnen er nog een paar extra vragen worden gesteld door een medisch specialist.

Als alles goed is, wordt jouw AOV daarna bevestigd. Vraag vandaag nog zelf jouw AOV online aan!

Benieuwd naar jouw AOV premie?

Bereken mijn premie