Ervaringen van specialisten in de bouw: hun passie, tips én zorgen

René aan het schilderen

Al jaren zijn ze werkzaam in de bouw en het was nog nooit zo eenvoudig om aan klanten te komen. Het jaar 2022-2023 is super voor zzp'ers in de bouw. Als je deskundig bent - weet wat je doet - heb je geen problemen om aan de bak te gaan.

Lou Benders 18-10-2022

Van de 1.2 miljoen zzp'ers in Nederland zijn 103.000 werkzaam in de bouw. Dit is 25% van het totale aantal bouw vaklieden dat in Nederland werkzaam is.  

Dat het gunstig is om als zzp'er te werken, wordt direct duidelijk uit het gesprek met 10-jaar zzp schilder René Treffers:

Zzp'er worden was eigenlijk bedoeld voor de vrijheid. Maar ik draai uiteindelijk superveel uren. Dan zijn er vaste klanten waar je geen nee tegen kunt zeggen… Maar dat is ook lekker verdienen in vergelijking met voor een werkgever.

Uitvoerder Lucas Visser en schilder René Treffers hebben nu in tegenstelling tot tijdens de crisis van 2008 altijd voldoende werk, te veel bijna. Beide specialisten in hun vak, treffen we op hun bouwplaats. De één bij een nieuwbouwproject in Oud-Verlaat, een nieuwe woonboerderij aan de Rotte, en de ander bij zijn schilderklus bij een particulierenhuis in Noordwijk. 

We gaan in gesprek en ontdekken hun verhaal. We hebben het over wat voor hen als zzp'er in de bouw belangrijk is en hoe ze de veiligheid op de werkplaats waarborgen. Ook hun zorgen over de toekomst komen aan bod. 

Wat moet je in 2022 kunnen en weten als zzp'er in de bouw?

Bouwplaats aan de Rotte met Lucas Visser

Het allerbelangrijkste is volgens uitvoerder Lucas Visser dat je moet weten wat je doet. Zo moet je met de machines kunnen omgaan en materialen kennen. Dit leer je wel op school, maar het beste wanneer je aan het werk bent. Zo leer je op de bouwplaats in de voorbereidingsfase wat er moet gebeuren of tijdens de terugkerende toolbox meetings over materialen. Deze meetings zijn verplicht voor VCA gecertificeerde bedrijven om hun certificaat te behouden. 

Maar dat is niet het enige. Je moet met klanten kunnen omgaan, verwachtingen kunnen managen en altijd goed voorbereid zijn. Zo is er veel in ontwikkeling door steeds duurzaam wordende materialen en verschillende bouwtechnieken. Hoe ga je daar nou mee om? Lucas vraagt het zijn werkbegeleider of wendt zich tot YouTube. 

Het bouwen zit bij Lucas in het bloed. Al vanaf kinds af aan wist hij dat hij wilde bouwen. Schitterend wanneer ergens opeens een mooi huis staat, waar eerst nog niets stond. Dat geeft echt een kick. 

Tips van uitvoerder Lucas

#1 Wees altijd goed voorbereid op iedere klus #2 Ken je materialen en je machines #3 Word niet te makkelijk, ook al ken je je machines goed

Schilder René Treffers

Ook schilder René is af en toe op YouTube te vinden omdat verf verandert en de materialen die een kleurtje krijgen ook. Hij heeft het onder andere over verf op waterbasis die in de toekomst ook buiten gebruikt zal moeten worden. 

Zodra dat zo is, wordt weer een andere schildertechniek van hem gevraagd. Die hij zichzelf onder de knie zal moeten brengen. Ook al heeft hij veel van zijn vader geleerd, het meeste heeft hij zichzelf bijgebracht. En volgens René is zijn werk inmiddels beter dan dat van zijn pa, zegt hij met een glimlach. 

Als we René vragen om tips voor beginnende zzp'ers, meldt ook zijn opdrachtgever, oud-zzp'er in de bouw, Fons zich met toffe aanwijzingen. Hij heeft meer dan 40 jaar in de bouw gewerkt en veel jonge mensen opgeleid. Hoewel hij in de 70 is, bouwt hij nog steeds complete huizen. Te lang stilstaan en achter de geraniums zitten, is niet goed voor een mens volgens Fons. In ieder geval niet voor hem.  

Tips van schilder René en oud super zzp'er Fons

#1 Snel, snel, snel is nooit goed. Als je passie hebt voor je werk, ga dan voor kwaliteit.  #2 Kijk uit met keukentrapjes, daar gaat het meeste mis.  #3 Als je werkt als zzp'er, zorg dan dat je alles leert. Dus niet alleen maar voegen of kleine verbouwingen. Ga aan de slag bij particulieren en kleine aannemers zodat je echt hele projecten, huizen, tot een goed einde kunt brengen. Dat maakt het werk mooi. 

Ik kan zelf het werk zo gek maken als ikzelf wil. Ik vind het gewoon leuk om heel mooi werk af te leveren. Terwijl het voor een werkgever allemaal snel moet gebeuren en niks mag kosten. Als zzp'er kan ik zelf bepalen wat voor werk ik aflever.

Wat René het mooiste vindt aan zijn werk? Het resultaat. Hij is erg kritisch op zijn eigen werk en gaat door tot hij tevreden is. Liever doet hij er wat langer over en levert dan kwaliteit af, dan dat hij iets snel afwerkt om vervolgens naar de volgende klus te kunnen. Het is ook daarom dat hij overloopt in werk aan vaste klanten (waaronder Nederlandse beroemdheden), kennissen en heel veel via-via verzoekjes. 

Het leukst? Binnenwerk. Helaas ben je in Nederland echt van het weer afhankelijk. Binnen werken is altijd top.

Als je het hebt over extra goed schilderen... Het ligt eraan waar je eisen liggen. De ene schilder wil alleen maar geld verdienen en iets snel afwerken. De ander wil én geld verdienen én mooi werk maken. Voor dat laatste krijg je ook wel weer meer klussen.

René aan het schilderen

Hoe werken jullie veilig en is er weleens wat misgegaan?

Risico's in de bouw zijn geen grapje. Goed voorbereiden is daarom essentieel. Bij het bouwbedrijf waar Lucas Visser werkt, beginnen ze altijd met een V&G: een duidelijk uitgewerkt plan waardoor iedereen precies weet wat ze moeten doen, hoe en wanneer. Al voordat ze aan de slag gaan. De materialen worden op de werkplaats voorbereid en vervolgens naar de locatie getransporteerd. 

Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Als ze met de hijskraan werken, doet iedereen een helm op en zorgen ze dat de bouwplaats erop voorbereid is. Daarnaast houden ze 13 toolbox meetings per jaar om up to date te blijven. En natuurlijk zien ze samen toe op de veiligheid tijdens het werk. Dat is het belangrijkste. 

Effe gauw iets doen, dat is waar het misgaat. Zeker als je vertrouwd bent met het gereedschap en de machines waarmee je werkt. Een hele tijd geleden had een collega nog zijn vinger verwond door even snel met handschoenen aan toch met de zaag te werken.

Een bouwplaats

René Treffers daarentegen heeft het over keukentrapjes. Levensgevaarlijk die dingen. Juist doordat je niet zo hoog staat, let je daarmee minder op. En als schilder gebruik je die keukentrapjes hartstikke vaak. Op grote hoogtes, weet je dat het gevaarlijk is en houd je je hoofd erbij als je aan het werk bent. Die keukentrapjes… Dat is een ander verhaal. 

Je moet echt altijd blijven opletten als je aan het werk bent. Ook door handschoenen en andere beschermingsmiddelen te dragen als je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werkt. Zo werk je ook in lijn met de Arbowet. 

Veilig werken? Ik draag altijd veiligheidsschoenen en handschoenen. Verder moet je voor hoogtes steigers bouwen en zorg ik dat die leuningen hebben.

Gaat het weleens mis? Uiteraard. "Met dit soort werk loop je gewoon meer risico" erkennen beide bouwspecialisten. En je hebt ook met andere bouwvakkers te maken. Toen René laatst aan de slag was bij een particulier hadden zij om de nieuwe keuken te beschermen het aanrecht volledig afgeplakt waardoor je niet meer zag wat eronder lag. Hij moest daarop staan om op het plafond iets af te kitten, maar had niet door dat hij op de gloednieuwe kookplaat stond. Dat kan gebeuren. Bovendien was het niet duidelijk of de kookplaat al eerder kapot was gegaan door andere werklui of alleen doordat hij erop had gestaan. In ieder geval werd dit door zijn aansprakelijkheidsverzekering gewoon gedekt. 

De grootste gevaren volgens Lucas en René

#1 Effe gauw iets doen #2 Te vertrouwd zijn met machines en er te makkelijk mee omgaan #3 Keukentrapjes #4 Grote hoogtes #5 Samenwerken met personen die niet goed weten wat ze doen

Je moet altijd goed op blijven letten. Ook met kleine trapjes want daar gebeuren de meeste ongelukken mee. Met huis-, tuin- en keukentrapjes. Juist als je niet zo hoog bent, moet je blijven opletten.

Waar maken jullie je weleens zorgen over? 

Eén ding waar beide heren zich géén zorgen over maken, is werk krijgen. Ze hebben allebei voldoende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Zo start Lucas Visser vanaf november zelfs een nieuwe baan als bouwconsulent. Een reden hiervoor? Dat hij toch wel voelt dat hij veel zwaar werk doet en heeft gedaan. 

Dat brengt ons direct op zorg nummer één en dat is arbeidsongeschiktheid. Wat als je nou niet meer kunt werken en blijft die arbeidsongeschiktheidsverzekering wel betaalbaar? René geeft als voorbeeld dat zijn vader inmiddels wel €900,- per maand aan premie betaalt voor zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een aanzienlijk bedrag, wat helaas geen uitzondering is voor zzp'ers in de bouw die op leeftijd zijn. 

En waarom zijn we alleen maar gedekt tot 60 jaar?

Een logische vraag en het enige antwoord daarop is dat de premie anders nog duurder zou zijn omdat zzp'ers in de bouw nou eenmaal een groot risico lopen. Waar iedereen wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, is een AOV door de hogere premies voor de meeste zzp'ers nog niet vanzelfsprekend om te hebben. Daarmee hebben ze niet hetzelfde vangnet als werknemers die hier automatisch aan meebetalen in hun loon (meer dan wat zzp'ers ervoor hoeven te betalen).

Ook heeft René het over de verplichte pensioenverzekering die alleen geldt voor schilders. Andere zzp'ers in de bouw hoeven deze niet af te sluiten. Een vreemde bepaling die schilders al jaren lang aanvechten. 

Ondertussen is de AOV nog niet verplicht. Terwijl dat juist gunstig zou zijn. Op het moment dat iedereen meebetaalt en verzekeraars verplicht zzp'ers moeten verzekeren, worden de voorwaarden minder streng en premies lager. Ook bij Insify hopen we dat vanaf 2027 de AOV voor zzp'ers verplicht wordt.  

Het moet laagdrempeliger en betaalbaarder worden. Op de manier waarop het nu gaat, denk ik dat er heel weinig zelfstandigen zo'n verzekering hebben.


Header blog: Arbeidsongeschiktheid in de bouw

Wat Insify doet voor zzp'ers in de bouw

Vooral bij mensen die werkzaam zijn in de bouw heerst de mening dat verzekeraars er alles aan doen om je niet uit te betalen. In veel gevallen is dat helaas ook zo. Dat heeft CEO Koen Thijssen van Insify zelf ook gemerkt. Precies om die reden is hij Insify begonnen, juist om dat anders te doen. 

Samen met top experts uit de verzekeringswereld is Insify een stille revolutie begonnen met betere producten voor ondernemers. Een van de eerste groepen die we beter wilden bedienen, waren zzp'ers in de bouw. Zo wisten we dat vaak opzicht (schade tijdens het schoonmaken) niet verzekerd werd en dat AOV-premies voor hen zo hoog stegen dat ze uiteindelijk echt onbetaalbaar werden. 

Een speciale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de bouw

Hoewel de avb-verzekering voor zzp'ers in de bouw van Insify niet de goedkoopste is, dekken we wel het meest. Zo betaal je misschien een paar euro meer… Maar weet je ondertussen ook zeker dat je niet in de problemen komt als je ergens voor aansprakelijk wordt gehouden. 

Uniek aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Insify? 

  • Je bent altijd verzekerd bij opzicht.

  • Je bent voor al je activiteiten die je geselecteerd hebt verzekerd. Je kunt dus schilderen, metselen en keukens installeren gewoon combineren. 

  • Je kunt ook kiezen voor de optie: Verzekering bij nalatig vakmanschap. Dit houdt in dat je ook verzekerd bent, wanneer je een fout maakt waardoor andere vaklieden hun werk over moeten doen.

Met trots kunnen we stellen dat onze dekking voor bedrijfsaansprakelijkheid voor zzp'ers in de bouw, een van de beste dekkingen biedt die je in Nederland kunt vinden. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een vast laag bedrag

Terecht merkt René op dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vaak op latere leeftijd veel te duur wordt. Dat komt doordat de meeste verzekeraars wel mooie starterskortingen bieden, maar hierbij niet vertellen dat de premie ieder jaar exponentieel stijgt. 

Om ervoor te zorgen dat jouw AOV-premie betaalbaar is, is het bij Insify mogelijk om te kiezen voor een stabiele premie. Zo blijft je premie gewoon gelijk, tenzij je kiest voor 2% jaarlijkse indexatie.

Je kunt ook op andere manieren op je premie besparen door zelf je wachttijd, uitkeringsduur en verzekerd bedrag te kiezen. Daarbovenop krijg je in het eerste jaar ook nog eens 20% korting. Je betaalt daarnaast géén advies-, service- of afsluitkosten. Op die manier komen jij en je gezin niet financieel in de problemen. Wil je hier meer over weten? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag. 

Meer lezen? 

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers in de bouw Veilig werken in de bouw in 4 stappen Ontdek meer over de verplichte AOV Leer hoe je als drukke zzp'er je AOV kunt regelen Risico's die iedere ondernemer in de bouw moet weten

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht