Wat is een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering?

Veel ondernemers weten dat het nodig is, maar weten niet helemaal wat een beroepsaansprakelijkheids­verzekering (BAV) is. We leggen het in dit artikel uit.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en heb je die als ondernemer nodig? Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt jouw onderneming voor aansprakelijkheid voor financiële schade die anderen (zoals opdrachtgevers en klanten) lijden, door een beroepsfout van jou. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een verkeerd advies die je hebt gegeven. Deze verzekering is niet verplicht, maar vaak vraagt een potentiële klant er wel om.

Voor wie is een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vooral geschikt voor ondernemers die advies geven, zoals accountants, makelaars en consultants, maar ook marketeers, IT'ers en architecten kunnen er veel baat bij hebben. Voor advocaten is deze zelfs verplicht. Ook kan een klant van je vragen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten.

Voorbeelden van beroeps­aansprakelijkheid

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een programmeerfout als IT’er, waardoor de website van je klant er tijdelijk uit ligt en ze inkomsten mislopen. Deze gemiste inkomsten worden bij aansprakelijkheid gedekt door je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als freelancer zou je dit zonder verzekering zelf moeten betalen.

Maar ook andere ondernemers kunnen fouten maken, met grote financiële gevolgen van dien. Als marketeer maak je misschien een foutje bij het instellen van het budget voor een Facebookcampagne, waardoor je het jaarbudget in een maand uitgeeft. Of als makelaar verschaf je een plattegrond van een woning die daarna wordt verkocht, maar je hebt een fout gemaakt in het aantal m². De klant kan financiële schade oplopen omdat zij feitelijk meer betaald heeft dan ze heeft gekregen. Jij kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Wat is een reden om een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten?

Het hangt af van jouw specifieke situatie. Het aan jou als ondernemer om in te schatten hoeveel risico je wilt nemen. Zelfs als je altijd voorzichtig te werk gaat, kunnen er altijd situaties zijn waarin je een foutje maakt. Wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering doet, is voorkomen dat jij financieel voor de schade opdraait, en dat kan in sommige gevallen tot in de tonnen oplopen.

De juridische processen voor beroepsaansprakelijkheid kunnen bovendien erg complex zijn en lang duren. Dat betekent dat je ook veel kosten maakt als je jezelf wilt verdedigen bij een aansprakelijkheidstelling. Met een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je ook gedekt voor rechtsbijstand en krijg je juridische hulp voor verweer.

Benieuwd naar jouw premie?

Bereken mijn premie