Wat is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Veel ondernemers weten dat het nodig is, maar weten niet helemaal wat een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering (AVB) is. We leggen het in dit artikel uit.

Je hebt misschien wel al een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, maar deze geldt niet voor schade die je tijdens je werk als ondernemer veroorzaakt. Wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is, leggen we hier uit.

Schade aan anderen

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Deze zakelijke verzekering beschermt jouw onderneming tegen aansprakelijkheid voor schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen (letselschade) of hun spullen (materiële schade). Deze schade kan zowel door jezelf als door je werknemers of je producten zijn veroorzaakt.

Voor wie is de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een essentiële verzekering voor iedere ondernemer, zzp’er en freelancer, maar is het meest relevant voor diegenen die vaak fysiek klanten ontmoeten of bezoeken, bijvoorbeeld vakmensen in de bouw en zorg, schoonheidsspecialisten of kappers.

Denk bijvoorbeeld aan het morsen van haarverf op de kleding van de klant of het sneuvelen van een raam bij het schuren van een kozijn als schilder. In het ergste geval kan een klant zelfs gewond raken, door een allergische reactie of te struikelen over jouw materialen of gereedschap. De kosten voor aansprakelijkheid kunnen dan oplopen tot in de duizenden euro’s.

Wat is productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid?

Daarnaast kun je ook aansprakelijk gesteld worden voor de schade die is veroorzaakt door jouw producten (productaansprakelijkheid) of je werknemers. Dit zijn situaties waarop je zelf vaak geen directe invloed hebt, maar wel risico door loopt. Schade veroorzaakt door producten is bijvoorbeeld voor webshop eigenaren en dropshippers zeer relevant.

Daarnaast kun je als werkgever ook verantwoordelijk zijn voor schade die je werknemer oploopt tijdens werkzaamheden. Bijvoorbeeld als een werknemer gewond raakt op de werkplek of tijdens een autorit van de ene naar de andere klant of als zij tijdens het tillen van een zware doos in een magazijn gewond raken. Dit heet werkgeversaansprakelijkheid en kun je optioneel laten meeverzekeren.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht volgens de wet, maar, een opdrachtgever (met name grote bedrijven in de financiële sector) kan wel van je eisen om deze af te sluiten voordat deze een contract met je aangaat. Ook als je een extern kantoor wilt huren kan de verhuurder van je eisen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten.

Wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid houdt in dat er schade aan personen en hun spullen is ontstaan. Dit gaat dus om tastbare schade en de gevolgen hiervan. Zo kun je denken aan water die de vloer beschadigt nadat je bij het boren per ongeluk een waterleiding raakt.

Beroepsaansprakelijkheid houdt pure financiële schade of verlies in. Hier zou sprake van kunnen zijn als je een advies geeft dat verkeerd uitpakt of als een jouw fout leidt tot extra kosten of verliezen bij je klant.

Benieuwd naar jouw premie?

Bereken mijn premie