Wat is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering?

Wat is een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)? Met deze verzekering krijg je als zzp’er, freelancer of ondernemer een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Dus als je ziek wordt of een ongeval krijgt en niet kunt werken, ben je met een AOV verzekerd dat je je vaste lasten kunt blijven betalen, zoals je hypotheek.

Je verzekert je met een AOV dan ook tegen het verlies van een inkomen.

Bescherm je inkomen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je niet meer (gedeeltelijk of volledig) kunt werken door een ziekte of een ongeval, ben je arbeidsongeschikt. Dit is een veelvoorkomende angst voor veel ondernemers, want niet meer kunnen werken betekent meestal dat je geen inkomsten meer hebt.

Vanuit de overheid is er op het moment namelijk geen uitkering geregeld voor ondernemers die arbeidsongeschikt raken. Pas als je helemaal niet meer terug kunt vallen op spaargeld, een partner, vastgoed en je onderneming kun je in de bijstand belanden. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen.

Wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering doet, is voorkomen dat je financieel in de problemen komt door arbeidsongeschiktheid. Als je arbeidsongeschikt raakt, wat door een medisch specialist wordt beoordeeld, en aan de voorwaarden voldoet, heb je met een AOV recht op een uitkering. Het maakt niet uit of je tijdens je werk of daarbuiten arbeidsongeschikt bent geraakt. Je zit dan niet zonder inkomen totdat je weer kunt werken of tot de duur van je uitkering die je kiest bij je aanvraag, voorbij is.

De hoogte van de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

De premie van jouw AOV hangt af van jouw beroep, situatie en welke opties je kiest zoals, in het geval van de arbeidsongeschiktheidsverzekering via Insify, de verzekerde maandlasten (vanaf € 100 tot € 5.000 per maand), uitkeringsduur, beroep, leeftijd, of je ook psychische klachten wilt laten meeverzekeren, of je kiest om het verzekerd bedrag te indexeren (mee te laten groeien met inflatie) en je gekozen eigen risico. Je hebt dus zelf veel controle over de hoogte van de premie, waardoor deze verzekering zeker niet duur hoeft te zijn.

Is het hebben van een AOV verplicht als ondernemer?

Het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht, maar de kans bestaat dat je als ondernemer deze vanaf 2024 wel verplicht moet afsluiten. De plannen voor een verplichte AOV voor ondernemers, zzp’ers en freelancers komt uit het pensioenakkoord van vakbonden en het kabinet. Hoe deze eruit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar de bestaande AOV zal waarschijnlijk niet helemaal verdwijnen.

Het is daarom zeker verstandig om niet te wachten met het afsluiten van een AOV tot de invoering van de verzekeringsplicht, zodat je tot die tijd én daarna voorbereid bent op onverwachte omstandigheden.

Benieuwd naar jouw AOV premie?

Bereken mijn premie