Waarom een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Waarom zou je en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als ondernemer? Er zijn verschillende redenen, maar één ding is zeker: het is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap.

Waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, hangt af van jouw specifieke situatie. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is gebruikelijk in beroepen die relatief veel risico lopen op schade of letsel aan anderen te veroorzaken, zoals beroepen in de bouw of zorg, die veel op andere locaties aan het werk zijn of vaak klanten fysiek ontmoeten.

Is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Om te beginnen is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht volgens de wet. Maar, een opdrachtgever (bijvoorbeeld bedrijven in de bouw) kan wel van je eisen om deze af te sluiten voordat je een samenwerking aangaat. Ook als je een extern kantoor of pand wilt huren kan de verhuurder van je eisen deze verzekering te hebben afgesloten.

Algemene risico’s voor bedrijfsaansprakelijkheid

Om voor jezelf na te gaan waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zou moeten hebben, is het belangrijk om de risico’s van jouw beroep goed in te schatten. Waar heb jij dagelijks of regelmatig mee te maken als ondernemer? Zodra je daar een beeld van hebt gemaakt kun je de mogelijke kosten berekenen die er kunnen ontstaan als er iets gebeurt. 

Voorbeelden kunnen zijn dat een klant uitglijdt over een natte vloer en zich ernstig bezeert, of dat je brand veroorzaakt bij iemand thuis doordat je met brandbare materialen werkt. Kun jij de kosten voor deze schade uit eigen zak betalen? Vergelijk dit met de relatief lage premie voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, en ga voor jezelf na of dit het risico waard is.

Voor winkels en webshops: productaansprakelijkheid

Voor winkeleigenaren en webshop ondernemers is het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zeer belangrijk. Jouw producten kunnen namelijk zowel fysieke schade als schade aan een persoon veroorzaken. De klassieke voorbeelden zijn een elektrisch product dat brand veroorzaakt door een productiefout of kleding dat een allergische reactie veroorzaakt bij een klant. Hier heb je vaak weinig controle over.

Voor werkgevers: werkgeversaansprakelijkheid

Als ondernemer kun jij aansprakelijk worden gesteld als jouw werknemers schade veroorzaken aan personen of spullen van anderen. Ook kun je je extra verzekeren voor werkgeversaansprakelijkheid, voor als een van je werknemers iets overkomt onder werktijd. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan een magazijnmedewerker die een zwaar pakket tilt en door zijn rug gaat.

Niet gedekt onder persoonlijke WA-verzekering

Houd er rekening mee dat je als ondernemer, zzp’er of freelancer geen gebruik kunt maken van je particuliere WA-verzekering wanneer je tijdens je werk schade veroorzaakt waar je aansprakelijk wordt gesteld.

Benieuwd naar jouw premie?

Bereken mijn premie