Is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering is geen verplichte verzekering, maar wel een van de verstandigste om af te sluiten.

De meeste zakelijke verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht. Slechts enkele ondernemers hebben te maken met verplichte verzekeringen in hun specifieke branche. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering, maar wel een van de verstandigste om af te sluiten. Daarnaast kunnen opdrachtgevers, brancheorganisaties, of zelfs verhuurders van kantoorruimtes het eisen dat je deze verzekering hebt afgesloten.

Wanneer is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Of je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht moet afsluiten, hangt af van enkele factoren. Niet alleen van de verplichtingen in jouw sector, maar ook van de risico’s die je loopt als ondernemer en de afspraken die je maakt met je opdrachtgever of verhuurder. Steeds vaker vragen bedrijven om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wanneer ze zzp’ers of freelancers inhuren voor een bepaalde opdracht. In de meeste gevallen eisen zij ook dat je onderneming verzekerd is voor minimaal een bepaald bedrag. Dit geldt trouwens ook voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Waarom vraagt een opdrachtgever om een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering?

Zzp’ers en ondernemers zijn vaak onderweg en hebben met veel verschillende mensen contact. Deze diverse werkomstandigheden kunnen in veel situaties ongelukken of schade veroorzaken. Als je als ondernemer hiervoor aansprakelijk wordt gesteld zul je, als je geen verzekering hebt, de kosten zelf moeten vergoeden.

Als opdrachtgever brengt het vragen om een verzekering daarom extra zekerheid met zich mee. Mocht er namelijk iets gebeuren, dan hebben de meeste ondernemers niet de financiële middelen om de kosten te dragen. Met de zekerheid dat je als ondernemer een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, weet de opdrachtgever of klant zeker dat als je per ongeluk schade veroorzaakt, deze kosten vergoed worden door de verzekeraar. Als je al een verzekering hebt, heb je in dat geval vaak al een stapje voor op andere ondernemers.

Benieuwd naar jouw premie?

Bereken mijn premie