01-12-2020 door Jort de Vries

5 tips voor een lagere AOV premie in 2021

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote financiële gevolgen hebben. Met een AOV verzeker jij je inkomen of vaste lasten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar moet deze ook zo duur zijn?

Een AOV is geen overbodige luxe, want uit onderzoek van verzekeraar TAF blijkt dat 69% van alle zzp’ers niet langer dan 12 maanden kan rondkomen van eigen spaargeld. Daar staat tegenover dat 37% een AOV te duur vindt, volgens het CBS.

Met deze 5 tips breng jij je AOV premie omlaag

durations

1. Overweeg een kortere uitkeringsperiode

Veel mensen sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af die uitkeert tot hun 67e . Terwijl 86% van de verzekerden binnen 5 jaar weer aan het werk is. Bedenk dus goed of je kiest voor een langdurende uitkering: daarvoor betaal je namelijk een hogere premie. Je kunt ook kiezen voor een uitkering van 2 of 5 jaar. De kans groot dat je binnen die tijd weer aan de slag gaat.

calendar

2. Kies voor een langere eigen risico periode

Een eigen risico periode van 30 dagen is het meest gebruikelijk. Maar je kunt ook kiezen voor een eigen risico van bijvoorbeeld 90 dagen of zelfs 2 jaar. Hoe langer het eigen risicotermijn, hoe lager de premie. Het duurt dan dus langer voordat je een uitkering krijgt. Het is wel goed om te beseffen dat je tijdens deze periode geen eigen inkomsten hebt. Je hebt dus wel spaargeld nodig om je vaste lasten te betalen.

house

3. Bedenk wat je écht nodig hebt

Het lijkt logisch om je huidige situatie als uitgangspunt te nemen en dat vervolgens te verzekeren. Zo ga je er immers niet op achteruit. Maar welke persoonlijke en zakelijke vaste lasten kun je misschien wel missen als je arbeidsongeschikt wordt? Ga je dan bijvoorbeeld echt nog op die motor rijden? Of verkoop je ‘m als je arbeidsongeschikt raakt, zodat je nu een lagere premie betaalt?

tablet

4. Een AOV zonder indexatie is ook een optie

Je kunt voor een inflatiecorrectie kiezen bij het afsluiten van een AOV. Zo zorgen we ervoor dat jij je vaste lasten kunt blijven betalen met het bedrag dat je uitgekeerd krijgt, ook als je over 15 jaar arbeidsongeschikt raakt. Maar het hoeft natuurlijk niet. Zeker bij uitkeringen van 2 of 5 jaar kun je best ’s overwegen om die indexatie weg te laten. Dan blijft jouw AOV premie elk jaar hetzelfde. Vergeet in het geval van een langdurige uitkering niet om je premie eens in de zoveel jaar zelf aan te passen.

pig

5. Combinatie met een Broodfonds

Zit je bij een Broodfonds? Dan kun je dat prima combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een eigen risicoperiode van 2 jaar. Zo betaal je een lagere AOV premie en hoef je pas beroep te doen op een AOV als je niet binnen 2 jaar hersteld bent van je arbeidsongeschiktheid.

Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om een slimme keuze te maken voor een AOV. Ben je eruit? Of heb je nog vragen? Neem dan vooral contact op met een van onze experts, zij staan voor je klaar! Lees meer: 3 manieren om te besparen op je AOV AOV vs. een Broodfonds: de verschillen Het antwoord op de meest gestelde vraag over onze AOV

De GoedGezekerd AOV via Insify is met 5 sterren beoordeeld op prijs door onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview. Ontvang de eerste 12 maanden 20% korting op je premie!

Bereken je premie binnen 1 minuut