Je balans tussen werk en privé - 13 tips voor zzp'ers

IFY Blog Camera-Pictures

Laten we eerlijk zijn, zelfstandig zijn is geweldig, maar het heeft ook nadelen. Zo zegt 74% van de zzp'ers dat ze het moeilijker vinden de balans tussen werk en privé te bewaken. Je bent zo gepassioneerd dat je misschien meer werkt dan goed voor je is.

Koen Thijssen 19-08-2022

Daar komt nog bij dat freelancers meer risico's lopen dan werknemers. Waar vroeger alles voor je werd geregeld, moet je nu zelf je administratie doen, je verzekeringen regelen en een financieel vangnet creëren voor wanneer je niet in staat bent om te werken. 

Hoe kun je genieten van alle voordelen van het zelfstandig ondernemerschap en tegelijkertijd tijd besteden aan leven, ademhalen en andere dingen doen waar je van houdt?

Laten we eerst eens kijken naar de voor- en nadelen van zzp'er zijn, voordat we 13 belangrijke tips bespreken om je te helpen je werk en je leven op elkaar af te stemmen. 

De voors en tegens van een evenwichtig leven als zzp'er

Waarom zzp'en helemaal top is

  • Beter loon: Als zzp'er krijg je vaak 70% meer betaald dan als werknemer. 

  • Kies je eigen locatie: Je kunt werken op jouw voorwaarden, vanuit huis, een koffiehuis of zelfs onderweg. 

  • Vrijheid om klanten te kiezen: Je zit niet vast aan een machtsstructuur, vervelende managers of controlerende bazen. Jij kiest je klanten en als iets niet voor je werkt, kun je gemakkelijk die situatie achter je laten. 

Waarom zzp'en ook voor gedoe kan zorgen

  • Onzekerheid over inkomsten: Je hebt misschien niet altijd een (leuk) project waar je aan kunt werken. Door goede reviews te verzamelen en via vele freelance platforms opdrachten te zoeken, kun je eenvoudig nieuw werk vinden. 

  • Geen vangnet: Je bent niet automatisch verzekerd voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid zoals toen je nog een werknemer was. Je moet nu je eigen zakelijke en persoonlijke verzekeringen afsluiten om datzelfde vangnet te creëren. 

  • Moeite om te stoppen met werken: Je houdt waarschijnlijk zoveel van je werk dat het moeilijk is om je telefoon weg te leggen, die laptop dicht te klappen en gewoon naar de lucht te staren zonder te denken aan het project waar je aan werkt. Maar hé... dat is ook het mooie ervan. 

13 tips om de balans tussen werk en privé te behouden

Nu je weer weet waarom freelancen geweldig is en waarom het ook moeilijk kan zijn, is het tijd om te leren hoe je de balans tussen werk en privé terug kunt krijgen. Hier zijn de 13 tips van Insify. 

1 - Stel een werkschema op 

Flexibiliteit is geweldig, maar de nieuwigheid ervan verdwijnt waarschijnlijk na een tijdje en je zult merken dat je meer werkt dan je als werknemer zou doen. Daarom is het een goed idee om een los werkschema op te stellen, zodat je daar ook vrij van kunt nemen en niet het idee hebt dat je elk uur moet werken. 

Het is niet nodig om een traditionele 9-tot-5-dag te plannen. Stel gewoon je schema op, afhankelijk van wanneer je het beste werkt. Structuur is dé manier om grenzen te stellen, maar wees ook flexibel genoeg om zo nu en dan van je schema af te wijken. Dat is per slot van rekening de reden waarom je het leven als zelfstandige bent begonnen. 

2 - Plan je vrije tijd in

Als eigen baas ben je verantwoordelijk voor alles wat erbij komt kijken, ook alle saaie administratieve, financiële, verkoop- en marketing taken. Maar je wilt niet al je vrije tijd daaraan besteden. Daarom moet je tijd in je werkdag inplannen om nieuwe projecten te zoeken, relaties te onderhouden, de boekhouding te doen, berichten op sociale media te plaatsen, je website te verbeteren en nog veel meer. Je wilt je vrije tijd besteden aan leuke dingen, zoals met vrienden bijpraten, sporten of een boek lezen. 

Iedere maand wil je bovendien je voortgang evalueren. Gaat alles nog goed? Qua kosten, inkomsten, marketing inspanningen, en meer? Gebruik hiervoor deze handige 11-stappen checklist.

3 - Neem niet te veel hooi op je vork

Omdat je onafhankelijk bent, heb je misschien het gevoel dat je elke klus moet aannemen die voorbij komt. Meer klanten levert je meer geld op en dus meer succes en veiligheid, of niet soms? 

Vaak nemen zzp'ers te veel hooi op hun vork. Dit leidt tot een grotere kans op mentale klachten, gemiste deadlines en slechte kwaliteit werk. 

Weet hoeveel je tegelijk aankunt en leer nee te zeggen als dat nodig is. Klanten zullen het begrijpen als je geen tijd hebt. Plus dit is een goed teken dat er vraag is naar je diensten. Als je nee moet zeggen, laat je klanten dan gewoon weten wanneer je wel beschikbaar bent of vraag om een eerdere heads-up voor toekomstige projecten.

4 - Besteed taken uit als het werk te veel wordt

Heb je jouw maximale capaciteit bereikt, maar wil of kun je geen nee zeggen tegen een klant? Delegeer projecten aan andere professionals waarvan je zeker weet dat zij het ook goed zullen doen. Misschien kun je zelfs een commissie rekenen voor het koppelen van jouw klant aan die andere freelancer. 

Je kunt ook overwegen bepaalde taken die je niet zo leuk vindt aan anderen uit te besteden. Bijvoorbeeld, je marketing of financiën. Dit kan helpen tijd vrij te maken om het werk te doen waar je van houdt, meer te verdienen tijdens je werkuren of om gewoon te chillen en te gaan zwemmen als het weer het toelaat. 

5 - Creëer een fijne werkplek

Ja, je kunt overal vandaan werken. Dit betekent niet dat je dat ook moet doen. Als je werk en leven fysiek van elkaar kunt scheiden, kun je jezelf makkelijker loskoppelen als je klaar bent met werken en je werkplek verlaat. 

Richt thuis een fijne kantoorplek in of zoek een andere werkruimte of co-working space. Dit zal je helpen productief te blijven op het werk en te kunnen ontspannen wanneer je klaar bent met werk. 

6 - Creëer een vangnet voor als 't misgaat

In alle interviews die we hebben afgenomen om meer te weten te komen over wat onze klanten, allemaal freelancers en ondernemers, dwarszit, reageerden ze allemaal hetzelfde. Ze zijn zich er zeer van bewust dat ze niet hetzelfde vangnet hebben dat een werknemer heeft. Dus op het moment dat ze iets per ongeluk kapot maken tijdens het werk, zijn ze verantwoordelijk voor de kosten. 

En erger nog... Op het moment dat ze zelf niet meer kunnen werken, ook al is het voor een kortere periode, hebben ze geen inkomen meer. Dat geldt ook voor jou. Om de gemoedsrust te creëren waar alle freelancers nog steeds naar op zoek zijn, is het tijd om je te verzekeren. Dat klinkt waarschijnlijk als een gedoe, en een paar jaar geleden zou je gelijk hebben gehad! Nu niet meer. Met Insify kun je een eerlijke, betaalbare en gepersonaliseerde bedrijfsaansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten in slechts 2 minuten. 100% online. 

Bereken nu je premie 

7 - Maak tijd voor de dingen waar je van houdt

Zorg ervoor dat je tijd maakt voor de dingen waar je van houdt. Lichaamsbeweging, je hobby's, je honden, je familie, alles wat je helpt om geaard en aanwezig te blijven. 

Waarom gebruik je jouw dagelijkse pauzes niet om je honden uit te laten, een boek te lezen, een heerlijke maaltijd te koken, naar de sportschool te gaan of je partner een kus te geven? 

Een pauze is immers niet echt een pauze als je alleen maar door Instragram of TikTok heen scrollt. Doe in plaats daarvan iets dat je energie geeft! En vergeet niet om een paar dagen vrij te nemen als je dat nodig hebt. 

8 - Communiceer wanneer je Out of Office bent

Ja, je bent niet 24/7 beschikbaar. En nee, klanten zijn zich daar niet automatisch van bewust als je niet de juiste verwachtingen stelt. Vertel je klanten daarom wanneer je OoO bent en stel een paar automatische email berichten in. Het is ook een goed idee om een werktelefoon te hebben die je gewoon uitzet als je niet aan het werk bent. Buiten werktijd moet je buiten werktijd blijven, anders loop je het risico dat je nooit stopt met werken. 

9 - Stel duidelijke doelen en neem tijd om te focussen met Pomodoro apps 

Stel doelen en prioriteer je werk om je taken gedaan te krijgen. Dat is de sleutel tot een goede balans tussen werk en privé. Als je je doelen hebt gesteld, maak dan tijd vrij om je te concentreren, zodat je jouw belangrijkste taken eerst kunt afvinken. 

Dit zal je workflow aanzienlijk verbeteren, je doeltreffender en productiever maken en je na het werk gemoedsrust geven. Na elke dag heb je je doelen bereikt en afgehandeld wat belangrijk was. Top toch?

Bijvoorbeeld Pomodoro apps zijn top om je te helpen focussen. 

10 - Geef altijd voorrang aan je fysieke en emotionele gezondheid

Voor jezelf werken zou een manier moeten zijn om ervoor te zorgen dat je niet gestrest bent... Grappig of niet? De meeste freelancers leggen te veel stress op zichzelf en verwaarlozen uiteindelijk hierdoor hun fysieke en emotionele gezondheid. 

Het is van essentieel belang om ook fysiek en mentaal je goed te voelen. Eet gezond, beweeg, neem genoeg rust... Die hele mumbo-jumbo geldt ook voor jou. Hoe beter je je voelt in het leven, hoe beter je werk zal zijn. 

11 - Bereken de juiste tarieven - Waardeer wat je waard bent!

Je bent een professional en jouw tijd is geld waardevol. Zorg ervoor dat jouw tarieven je waarde goed reflecteren en vermijd de valkuil dat je te weinig in rekening brengt. Bereken je uurtarieven en ga na of je deze moet verhogen, wanneer en hoe. 

Download nu de whitepaper over zzp tarieven verhogen: waarom, wanneer en hoe

Als freelancer creëer en betaal je je eigen vangnet. Je tarieven moeten minstens tweeënhalf keer zo hoog zijn als het uurtarief van een werknemer met dezelfde functie. 

12 - Werk met duidelijke contracten en overeenkomsten

Denk na over het verdienmodel waarmee je wilt werken en zorg ervoor dat je contracten jouw risico's en aansprakelijkheid beperken wanneer het gaat om grote geldbedragen of kostbaar materiaal. 

Teken bovendien altijd een contract voordat je begint te werken. 

13 - Sta er niet alleen voor - bouw een netwerk op!

Je hebt vast veel vragen hebben over tarieven, gangbare werkwijzen, verwachtingen en communicatie. Deze vragen worden het best beantwoord door anderen zoals jij, vooral die personen met wat meer ervaring. Daarom is het een goed idee om deel te nemen aan freelance communities, webinars, cursussen of om in ZZP-groepen je vragen te stellen en goede feedback te krijgen.

Malt en Qommunity zijn bijvoorbeeld twee platforms waar je in contact kunt komen met professionals zoals jij. Het kan inspirerend zijn om met iemand te praten die hetzelfde werk doet. Er zijn ook veel Slack communities waar je je bij kunt aansluiten.

Daarnaast kun je overwegen om naar netwerkevenementen te gaan of een werkplek te nemen op plaatsen zoals WeWork, waar je waarschijnlijk andere ondernemers zult ontmoeten met wie je tijdens de lunch je ideeën kunt bespreken.

Hoe balanceren andere zzp'ers werk en privé? 

"Ik heb een klein kantoortje thuis waar ik werk. Ik weet dat veel content designers zoals ik overal los en vast werken, maar zo doe ik het niet. Als ik mijn kantoor verlaat, is het werk voorbij. Hoewel ik moeite heb om Slack niet te checken... lukt het me om uit de problemen te blijven (niet te werken) zodra ik mijn werkplek verlaat. Ik plan ook tijd met mijn man in en werk niet in het weekend. Bovendien denk ik dat het helpt dat ik vooral aan langetermijnprojecten werk. Op die manier besteed ik minder tijd aan acquisitie en administratie dan wanneer ik elke week een nieuwe klant zou hebben. Verder? Ik heb een aansprakelijkheidsverzekering en ik overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de nabije toekomst af te sluiten. Ik ben me er goed van bewust dat het gunstiger is als ik nu ik nog jong ben een AOV afsluit. Dan blijft mijn premie ook lager." - Lou, Freelance Content Designer

Creëer een vangnet voor jezelf en je onderneming

Er zijn verschillende manieren om een vangnet te creëren. Sparen, je geld op een slimme manier beleggen, extreem rijke ouders hebben en gewoon verzekerd zijn. 

Kijk welke verzekering je nodig hebt en regel het gewoon. Je hebt altijd een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig en bij voorkeur ook een AOV die dagelijks opzegbaar is.  

En weet je wat? Je kunt ze al in 2 minuten regelen, 100% online en volledig op maat gemaakt voor jouw onderneming. Dus waar wacht je nog op? 

Bereken je premie

Meer interessante artikelen

Ontdek nu je uurtarieven Verhoog je uurtarieven wegens inflatie Zoek uit welke zzp-verzekering jij nodig hebt Download onze whitepaper over zzp tarieven

Doe ook de gratis risicoquiz en ontdek precies welke verzekeringen jij nodig hebt.

Disclaimer

* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Download gratis whitepaperTerug naar blog overzicht