01-12-2020 door Jort de Vries

5 tips voor een lagere AOV premie

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote financiële gevolgen hebben.

Met een AOV verzeker jij je inkomen of vaste lasten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. En dat is geen overbodige luxe, want uit onderzoek van verzekeraar TAF blijkt dat 69% van alle zzp’ers niet langer dan 12 maanden kan rondkomen van eigen spaargeld. Daar staat tegenover dat 37% een AOV te duur vindt, volgens het CBS. Met deze 5 tips breng jij je AOV-premie omlaag.

6XHYkx1ODXeUqRKGJ6QatP

1. Overweeg een kortere uitkeringsperiode

Veel mensen sluiten een AOV af die uitkeert tot hun 67e . Terwijl 86% van de verzekerden binnen 5 jaar weer aan het werk is. Bedenk dus goed of je kiest voor een langdurende uitkering: daarvoor betaal je namelijk een hogere premie. Je kunt ook kiezen voor een uitkering van 2 of 5 jaar. De kans groot dat je binnen die tijd weer aan de slag gaat.

4MBmPB0xAmBzYLJhB7XFhJ

2. Kijk ’s naar een langere eigen risicotermijn

Een eigen risicotermijn van 30 dagen is het meest gebruikelijk. Maar je kunt ook kiezen voor een eigen risico van bijvoorbeeld 90 dagen of zelfs 2 jaar. Hoe langer het eigen risicotermijn, hoe lager de premie. Het duurt dan dus langer voordat je een uitkering krijgt. Het is wel goed om te beseffen dat je tijdens deze periode geen eigen inkomsten hebt. Je hebt dus wel spaargeld nodig om je vaste lasten te betalen.

2dWQYRJp11X3tjXJlIQHx9

3. Bedenk wat je écht nodig hebt

Het lijkt logisch om je huidige situatie als uitgangspunt te nemen en dat vervolgens te verzekeren. Zo ga je er immers niet op achteruit. Maar welke persoonlijk- en zakelijke vaste lasten kun je misschien wel missen als je arbeidsongeschikt wordt? Ga je dan bijvoorbeeld echt nog op die motor rijden? Of verkoop je ‘m als je arbeidsongeschikt raakt, zodat je nu een lagere premie betaalt?

5e0n8rmRJEvhYjKjTWF11Y

4. Een AOV zonder indexatie is ook een optie

Je kunt voor een inflatiecorrectie kiezen bij het afsluiten van een AOV. Zo zorgen we ervoor dat jij je vaste lasten kunt blijven betalen met het bedrag dat je uitgekeerd krijgt, ook als je over 15 jaar arbeidsongeschikt raakt. Maar het hoeft natuurlijk niet. Zeker bij uitkeringen van 2 of 5 jaar kun je best ’s overwegen om die indexatie weg te laten. Vergeet in het geval van een langdurige uitkering niet om je premie eens in de zoveel jaar zelf aan te passen.

5fefgxYAzGbmeWtScmP8X5

5. Combinatie met een broodfonds

Zit je in een broodfonds? Dan kun je dat prima combineren met een AOV. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een eigen risicoperiode van 2 jaar. Zo betaal je een lagere premie en hoef je pas beroep te doen op een AOV als je niet binnen 2 jaar hersteld bent van je arbeidsongeschiktheid. Op dit moment is de maximale eigen risicoperiode voor een AOV via Insify 1 jaar, maar we zijn hard aan werk om deze te verhogen tot een periode van 2 jaar.

Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om een slimme keuze te maken voor een AOV. Ben je eruit?

Vraag ‘m meteen aan via Insify en ontvang de eerste 12 maanden 20% korting op je premie.