Hoe kun je een arbeidsongeschiktheids­verzekering vergelijken?

Als je een goede vergelijking wilt maken voor een arbeids­ongeschiktheids­verzekering, weet dan waar je op moet letten. Lees verder voor tips.

Er zijn talloze aanbieders voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met ieder hun eigen voorwaarden, opties en premies. Als je een goede vergelijking voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt maken dan moet je met dezelfde maten meten én letten op verborgen kosten.

Welke arbeids­ongeschiktheids­verzekering past bij jou en je onderneming? 

Het is belangrijk om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als zelfstandig ondernemer of freelancer. Maar welke arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je? Wat is de beste en goedkoopste AOV? En waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een AOV?

Enkele tips om de premie van een AOV te vergelijken:

1. Hanteer overal dezelfde uitkeringsduur en hetzelfde verzekerde bedrag

Er zijn verschillende manieren om jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bij de meeste aanbieders verzeker je je jaarinkomen, maar het is ook mogelijk om alleen je vaste lasten te verzekeren, zoals bij Insify. Dit zorgt voor een lagere premie.

2. Kijk naar het totale premieverloop

Veel verzekeraars geven de eerste jaren flinke korting. Dat klinkt aantrekkelijk, maar houdt er rekening mee dat de premie die je betaalt voor het eerste jaar niet de premie is die je in de toekomst blijft betalen. Veel AOV’s worden elk jaar snel duurder.

3. Check of de premie wordt geïndexeerd

Ook wel inflatiecorrectie genoemd. Met indexering wordt je AOV elk jaar gecorrigeerd met een bepaald percentage. Soms is indexering alleen van toepassing op de uitkering, soms ook op het verzekerde bedrag. Zorg dat dit overal hetzelfde is om de juiste vergelijking voor een AOV te maken.

4. Check de beoordeling voor arbeidsongeschiktheid

Via Insify ben je standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid op basis van je eigen beroep. Niet alleen in het eerste jaar, maar ook in alle jaren daarna. Het kan ook zijn dat er wordt beoordeeld op basis van passende arbeid bij sommige verzekeraars. Dan wordt er gekeken naar wat je nog kan op basis van jouw arbeidsongeschiktheid, kracht en bekwaamheid, zonder te kijken naar je beroep. Zorg dat als je premies gaat vergelijken de beoordeling overal hetzelfde is, dit heeft namelijk invloed op de premie.

Online AOV vergelijken

Als je online arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat vergelijken, dan worden er enkele vragen gesteld, over bijvoorbeeld je onderneming, beroep en inkomen. Daarnaast is het belangrijk om meer informatie over jou te delen, zoals je leeftijd. Vervolgens kun je invullen wat je wensen zijn en waar jouw dekking aan moet voldoen.

Benieuwd naar jouw AOV premie?

Bereken mijn premie