Waarom een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is voor beveiligers
Als beveiliger draag je een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van mensen, eigendommen en gevoelige informatie. kortom: best risicovol. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor de meeste beveiligers een goed idee. We leggen uit waarom.
Als je in dienst bent van een beveiligingsbedrijf, is de kans dat je zelf aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele schade klein.Dat is anders als je als zzp’er in de beveiliging werkt of als beveiligingsbedrijf. Op dat moment kunnen er situaties ontstaan waarin je wél aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Hoewel een aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht is, eisen veel opdrachtgevers wel dat je die hebt. In dit artikel leggen we uit waarom een aansprakelijkheidsverzekering voor beveiligers belangrijk is, welke risico's zo’n verzekering dekt en hoe je de juiste verzekering kiest.
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Voor zzp-beveiligers zijn er twee belangrijke aansprakelijkheidsverzekeringen: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Beroepsaansprakelijkheid dekt schade die jij door het uitvoeren van je werk onbedoeld maakt aan personen en hun spullen. Denk aan letsel dat je iemand per ongeluk toebrengt tijdens een ingreep, of schade die ontstaat door een beroepsfout of vergissing die je maakt. Dit kan tastbare schade zijn, zoals letsel bij een persoon of schade aan apparatuur, maar ook financiële schade.
Bedrijfsaansprakelijkheid dekt schade die jij op je werk maakt, maar die niet direct te maken hebben met het uitvoeren van je werk. Je morst bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van een klant tijdens een bespreking.
Voor beveiligers hebben we bij Insify deze twee verzekeringen gebundeld tot één aansprakelijkheidsverzekering, op maat gemaakt voor zzp’ers in de beveiliging.
Voorbeeldsituatie. Je werkt als beveiliger tijdens een evenement en er breekt een vechtpartij uit. Terwijl je ingrijpt, wordt per ongeluk een dure camera van een journalist beschadigd. Als je aansprakelijk gesteld wordt en geen verzekering hebt, moet je zelf opdraaien voor de kosten van de reparatie of van een nieuwe camera. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd tegen zulke claims en krijg je bovendien juridische hulp bij het afhandelen.
Welke risico's loop je als beveiliger?
Als beveiliger zijn er verschillende risico's waar je rekening mee moet houden. Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waarin je aansprakelijk gehouden kunt worden:
Letselschade:: Als beveiliger moet je soms geweld gebruiken om een situatie onder controle te krijgen. Als iemand hierbij onverhoopt gewond raakt, kun je verantwoordelijk worden gehouden.
Materiële schade: Tijdens je werkzaamheden kun je onbedoeld schade veroorzaken aan eigendommen van klanten of derden. Tijdens fysiek ingrijpen kun je bijvoorbeeld per ongeluk de telefoon van een omstander uit diens handen slaan. Die schade kan op jou verhaald worden.
Fouten in dienstverlening: Stel, je maakt een beveiligingsplan voor een kunstexpositie waar een cruciale fout in staat. Door deze fout kregen criminelen de gelegenheid om een kostbaar kunstwerk te stelen. Ook voor deze schade kun je aansprakelijk worden gesteld.
Je kunt je voorstellen dat de schade van gestolen kunst hoog kan oplopen. Ook als iemand door jouw fysieke ingrijpen voor langere tijd niet meer in staat is om zijn werk goed uit te voeren, kan dit leiden tot een hoge schadeclaim. Deze kan al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn.
Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor beveiligers?
Een aansprakelijkheidsverzekering kan verschillende soorten schade dekken:
Materiële schade: Schade aan eigendommen van klanten of derden, bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk iets omstoot tijdens het werk. Of wanneer schade ontstaat door een fout of onzorgvuldigheid van jou.
Letselschade: Schade aan personen, zoals verwondingen die ontstaan tijdens een ingreep of aanhouding.
Fouten: Schade ontstaan door een fout uit onzorgvuldigheid of nalatigheid.
Juridische bijstand:: Juridische hulp wanneer je aansprakelijk gesteld wordt. De kosten voor een advocaat bijvoorbeeld.
Het is belangrijk om te controleren of je aansprakelijkheidsverzekering voldoende dekking biedt voor de specifieke risico’s die je als beveiliger loopt. Let op: verzekeringen dekken in principe nooit schade die ontstaat door opzet of grove nalatigheid.
Hoe kies je de juiste aansprakelijkheidsverzekering?
Bij het kiezen van een AV is het belangrijk om te letten op:
Dekking op maat: Zorg dat de verzekering aansluit bij de specifieke werkzaamheden die je uitvoert als beveiliger. Niet alle standaard polissen dekken jouw specifieke beveiligingsactiviteiten. Controleer dit dus goed.
Premie: De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering kunnen variëren. Vergelijk verschillende aanbieders om een goede balans te vinden tussen dekking en premie.
Service & flexibiliteit: De ene verzekeraar is de andere niet. Bij veel verzekeraars duurt het bijvoorbeeld vaak weken voordat je verzekerd bent en zit je lang aan je verzekering vast. Ook gebruiken veel verzekeraars ingewikkelde taal om je meer te verkopen dan je nodig hebt. Zoals je merkt zijn wij daar geen fan van.
Ook belangrijk: een AOV
Als zelfstandig beveiliger heb je geen vangnet zoals medewerkers in loondienst. Als je door een ongeval of ziekte arbeidsongeschikt raakt, valt je inkomen weg. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorgt ervoor dat je ook op dat moment in ieder geval je vaste lasten en, als je dat wil, een groot deel van je levensstijl kunt blijven betalen. Bij Insify regel je een AOV in een paar minuten, zonder ingewikkelde formulieren of lange wachttijden. Je kiest de dekking die bij jou past, zodat je een inkomen hebt als er wat gebeurt. Daarmee geef je jezelf de rust en ruimte om te herstellen zonder je zorgen te hoeven maken over je financiële situatie.
Het is nou eenmaal zo: werken in de beveiliging brengt bovengemiddeld veel verantwoordelijkheden en risico's met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Een goede aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Zo kun jij je concentreren op wat echt belangrijk is: de veiligheid van je klanten.
Bereken nu jouw aansprakelijkheidsverzekering-premie
Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden.
De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.