Is de premie van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering dit jaar weer gestegen?

Stijgende premies 1

Een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap is risico’s nemen. Deze risico's moeten worden opgevangen wanneer de zaken niet zo lopen als je aanvankelijk gedacht had. 

Anton Lunshof 19-06-2024

Als ondernemer ben je er daarom van bewust hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Misschien heb je daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten. De kans is groot dat je op termijn een stuk meer betaalt dan toen je de AOV afsloot. Waarom dit zo is en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Waarom betaal je mogelijk meer voor je AOV?

Er zijn grofweg twee redenen:

Op de eerste plaats kun je te maken hebben met premieverhogingen naarmate je ouder wordt. Verzekeraars verhogen vaak de premie van je AOV naarmate je ouder wordt. Het is logisch dat het risico op arbeidsongeschiktheid toeneemt met de leeftijd, maar de premiestijgingen kunnen buitenproportioneel zijn. In sommige gevallen kan de premie aan het eind van de looptijd wel 4 tot 5 keer hoger zijn dan de initiële premie, zelfs als de dekking exact hetzelfde is gebleven. 

Ten tweede de aantrekkelijke starterskortingen waar veel verzekeraars mee stunten. Verzekeraars lokken klanten vaak met flinke starterskortingen, soms wel tot 35% in het eerste jaar en tot 20% in jaar twee en drie. Dat lijkt een geweldige deal, maar de verzekeraar moet dit 'weggegeven' geld op een gegeven moment terugverdienen. Na drie jaar zijn de kortingen meestal afgelopen en zit je als klant vast aan een fors hogere premie.

Hoe raakt dit jou als ondernemer?

Een AOV is essentieel voor ondernemers, maar het is ook een aanzienlijke kostenpost. Als de premie zo sterk stijgt in de loop der tijd, bestaat het risico dat de verzekering onbetaalbaar wordt. Je zou genoodzaakt zijn om je AOV op te zeggen, ook al ben je verder tevreden over de dekking.

Natuurlijk kun je altijd overwegen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Die zal je waarschijnlijk weer een nieuwe starterskorting geven, wat de betaalbaarheid ten goede komt. 

Stel dat je in de tussentijd gezondheidsproblemen hebt gekregen die je risico op arbeidsongeschiktheid verhogen, zoals diabetes of rugklachten. Dat kan je mogelijkheden om over te stappen ernstig beperken Het gevolg: je zit vast aan een dure AOV.

Man werk voor The Student Hotel

Hoe kun je dit scenario voorkomen? 

De oplossing is simpel: zoek een verzekeraar die een stabiele premie biedt gedurende de hele looptijd van de verzekering. Veel verzekeraars bieden dit aan, maar je moet er soms expliciet om vragen. Of je kunt het alleen krijgen door via een tussenpersoon te gaan. 

Een gemakkelijke optie als je een stabiele premie zoekt, is Insify. Wij bieden een AOV met een vaste lage premie die niet stijgt naarmate je ouder wordt. Onze scherpe prijzen zijn niet zomaar een lokkertje - we zijn de enige verzekeraar in Nederland met een 5-sterren-rating van MoneyView vanwege onze prijs. 

Hoe kunnen wij een voordelige premie bieden? 

Bij Insify werken we 100% digitaal, waardoor we onze AOV veel scherper kunnen aanbieden dan traditionele verzekeraars die vaak nog werken met trage, papieren processen. Bovendien was er tot voor kort weinig concurrentie op de AOV-markt, die gedomineerd werd door grote, traditionele spelers met weinig belang bij lagere prijzen.

Bij Insify geloven we in transparantie. Daarom rekenen we geen afsluitkosten en ook geen verborgen servicekosten. De overstap naar Insify is vaak dus niet alleen voordeliger, maar ook nog eens helemaal kosteloos. 

Waarom zou je te veel blijven betalen voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bereken nu je premie bij Insify en ontdek hoeveel je kunt besparen. Zo kun je met een gerust hart ondernemen, wetende dat je goed verzekerd bent tegen een eerlijke prijs.

Bereken nu jouw AOV-premie

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht