Huis kopen, gezin starten: Deze ondernemers kozen voor een AOV

IFY Blog Path

Als zzp’er, freelancer of ondernemer heb je meestal een onregelmatig inkomen. Als het goed is ben je daarop voorbereid, toch? Lees hoe een AOV deze ondernemers ondersteunde in moelijke tijden.

Jort de Vries 15-06-2021

Je hebt je kosten en vakanties in je uurtarief doorberekend, een potje gespaard voor wanneer er minder opdrachten binnenkomen of een partner die jou ondersteunt terwijl je bezig bent met het opbouwen van een klantenbestand.

Maar veel, vooral jonge, ondernemers denken nog niet verder dan een paar maanden of jaren. Je doet er verstandig aan dit wel te doen. Want wat als je graag een huis wilt kopen of een gezin wilt starten? Dan ben je niet alleen zelf afhankelijk van jouw bedrijf, maar ook anderen rekenen dan op je.

Blog: Huis kopen, gezin starten: Deze ondernemers kozen voor een AOV

Hoe een AOV jou kan ondersteunen bij belangrijke mijlpalen in je leven

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van ondernemers en hoe een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering hun heeft ondersteund bij belangrijke mijlpalen in hun leven.

Jim (36), management consultant - kocht een huis

Als alleenstaande een huis kopen is al moeilijk zat, laat staan als je een zzp’er bent. Verstrekkers van hypotheken kijken extra kritisch naar aanvragen van zelfstandig ondernemers. Omdat je een onregelmatig inkomen hebt, loop je meer risico op financieel gebied. Ook zijn veel ondernemers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Uit het verhaal van Jim blijkt dat dit juist belangrijk is.

Jim: “Ik heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten toen ik als alleenstaande een huis kocht. En gelukkig maar! In de afgelopen tijd heb ik helaas meerdere keren gebruik moeten maken van deze verzekering vanwege ziekte en toen ik uiteindelijk volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Dankzij deze verzekering kon ik in mijn huis blijven wonen en zijn er - naast alle narigheid met mijn gezondheid - geen financiële problemen ontstaan.”

Wanneer het financieel even tegenzit, wil je je niet meteen zorgen hoeven maken over het betalen van je hypotheek. Een AOV is daarbij niet alleen handig bij langdurig ziek zijn, maar ook bijvoorbeeld bij mentale klachten of een ongeluk waarvan je moet herstellen.

Lisanne (28), zzp’er in de zorg - wilde graag zwanger worden

Veel zzp’ers zijn vrij jong als ze beginnen met ondernemen. Een gezin starten is dan misschien wel het laatste waar je aan denkt. Maar in de loop van tijd wil je misschien toch aan kinderen beginnen. Hoe regel je dan je zwangerschapsverlof, betaal je je vaste lasten of behoud je je levensstijl als je even niet kunt werken als je zwanger bent? Voor Lisanne stond moeder worden altijd al op haar wensenlijstje.

Lisanne: “Ik wist eigenlijk altijd al dat ik een gezin wilde, vanaf jongs af aan. Toen ik voor de keuze stond om zzp’er te worden vond ik het wel lastig. Wat als ik zwanger wordt? Hoe regel ik dan zwangerschapsverlof of mijn inkomsten als er complicaties zijn? De zekerheid van een AOV was voor mij een reden om toch de stap te zetten en voor mezelf te beginnen. Ik doe mijn werk met ontzettend veel plezier! Toen ik mijn kindje kreeg kreeg ik een uitkering en verlof om te genieten van de eerste weken met mijn kleintje. Ook mijn partner stond hierdoor minder onder druk.”

Ook als zzp’er heb je recht op een zwangerschapsverlof. Dit wordt geregeld via de Zelfstandig- en zwangerregeling, ook wel de ZEZ-regeling genoemd. De uitkering is maximaal het minimumloon voor minimaal zestien weken, wat voor sommige zzp’ers niet genoeg is. In dat geval is het goed om een AOV af te sluiten die je ondersteunt tijdens en na je zwangerschap.

Belangrijk: Veel verzekeraars hanteren een wachttijd van 2 of 3 jaar. Dat houdt in dat er tussen het sluiten van de polis en de bevalling een bepaalde periode moet zitten. Als je dus van plan bent om een gezin te starten in de komende jaren, sluit dan zo snel mogelijk een AOV af.

Kevin (35), stukadoor - heeft een partner en kind van 3 jaar

Ook als je al een gezin hebt kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering van pas komen. Als er iets gebeurt kun je namelijk je levensstijl behouden en het belangrijkste: Je vaste lasten blijven betalen en niet alleen je hypotheek. Voor Kevin en zijn gezin bood een AOV uitkomst toen hij tijdelijk moest herstellen van een ongeluk.

Zonder AOV hadden we het zowel financieel als fysiek en mentaal erg moeilijk gehad.

Kevin: “Ik ben al jaren stukadoor en doe mijn werk met veel toewijding. Het was dan ook een domper toen ik drie jaar geleden een ongeluk kreeg tijdens mijn andere passie, wielrennen. Ik brak daarbij mijn heup en moest na de operatie veel op bed blijven liggen, naast het veelvuldig bezoeken van een fysio. Mijn vrouw werkte als basisschoollerares en verdiende ook geen vetpot. Met mijn AOV konden we samen de kinderopvang blijven betalen voor ons kindje, waardoor we ik me kon richten op mijn herstel. Zonder AOV hadden we het zowel financieel als fysiek en mentaal erg moeilijk gehad.”

Want ook al zit je thuis, het zorgen voor kinderen vereist meer dan alleen tijd. Je wilt ook de ruimte hebben om volledig te kunnen herstellen, voor zowel jezelf als je kind en partner.

Dianne (64), financieel consultant - is alleenstaand met kinderen

Zelfs als je geen fysiek werk doet, betekent dat niet dat je geen kans hebt op arbeidsongeschiktheid. Als zzp’er in de bouw of zorg loop je weliswaar iets meer risico om een blessure op te lopen, maar ook als je het niet verwacht kun je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raken. Dianne maakte dat zelf mee.

Dianne: “Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om een AOV af te sluiten. Ik werk als zzp’er achter een computer en liep fysiek niet veel risico, dacht ik. Uiteindelijk heb ik er wel een beetje spijt van gehad. Ik kreeg een tijdje geleden een burn-out, terwijl mijn kinderen nog naar school gingen. Ik was alleenstaand. Toen moest ik wel doorwerken om de huur te betalen, terwijl ik het erg moeilijk had. Dat was wel het moment dat ik dacht: Nou, met een verzekering zou het wel iets fijner zijn geweest.”

Wanneer wel en of niet kiezen voor een AOV?

Wat extra financiële zekerheid inbouwen bij het maken van grote beslissingen in je leven is geen overbodige luxe. Maar niet iedereen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Wat moet je overwegen als er over nadenkt om een AOV af te sluiten? Kijk vooral goed naar je eigen situatie:

  • De hoogte van je vaste lasten - en kan je eventuele partner dit van zijn/haar inkomen betalen?

  • Wie zijn er van jouw inkomen afhankelijk? Zijn dat er meerderen (denk aan kinderen, ouders etc.)? Dan loont het wellicht om te kiezen voor het verzekeren van je inkomen in plaats van alleen je vaste lasten

  • Heb je genoeg spaargeld om zelf (minimaal een jaar) rond te komen?

De meeste zzp’ers en ondernemers vinden het belangrijk om alles goed te hebben geregeld, specifiek als ze een gezin hebben of willen. Daarnaast kun je je focussen op het opbouwen van je bedrijf, zonder zorgen.

Disclaimer 

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer:

Wist jij dit over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? AOV premies vergelijken? Hier moet je op letten Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in 2021

Ook een financieel vangnet regelen voor jou en je gezin? Zo gedaan!

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht