Dit is zonder twijfel het grootste risico voor professionele fotografen
We willen je niet bang maken, maar één foutje, en dan niet eens per se die van jou, kan in sommige gevallen het einde van je freelance fotografie carrière betekenen als je niet verzekerd bent.
We geven je daarom hieronder meer inzicht in waartegen je jezelf als ondernemende fotograaf gemakkelijk kan verzekeren.
Stel je voor: je bent gevraagd voor een toffe shoot in een monumentaal pand, ingericht met antieke (en dure) kunstwerken en meubels. Prachtig om te zien én te fotograferen! De dag verloopt prima, tot het moment dat een model over de losliggende kabel van jouw apparatuur struikelt en niet alleen gewond raakt, maar ook een zeer dure vaas beschadigt. Als je niet verzekerd zou zijn, zouden de kosten voor jou als zzp’er oplopen tot een pijnlijk aantal nulletjes.
Risico's die je als fotograaf loopt en kunt voorkomen met een verzekering
Maak van het bovenstaande verhaal wat je wilt, maar een korte Google-search onthult nog veel meer van dit soort horrorverhalen. Het komt zelden voor dat er iets wezenlijks misgaat tijdens een shoot, en als we aan een verzekering denken, denken we meestal aan het laten vallen van een lens of camera. De risico's waar fotografen aan worden blootgesteld, gaan echter nog een stuk dieper.
Niet alleen is het belangrijk dat een verzekering al je risico’s dekt, maar ook voor de volledige kosten. Denk hierbij niet alleen aan je onderneming, maar ook aan jezelf, aangezien het einde van je onderneming ook het einde van je inkomsten én dus je levensonderhoud betekent.
Schade aan je foto- of videoapparatuur
Voor elke fotograaf is een camera en bijbehorende apparatuur verreweg het meest waardevol. Of je je foto- of videocamera of bijbehorende lenzen nu zelf omstoot, je apparatuur waterschade oploopt tijdens een onverwachte regenbui, of je elektronica een eigen defect vertoont, een elektronicaverzekering is de investering dikwijls waard.
Het werk van een fotograaf is uniek omdat je niet gebonden bent aan een kantoor of bedrijfspand. In plaats daarvan is jouw “kantoor” vaak buiten in de natuur, op een trouwlocatie of zelfs bij iemand anders thuis. Je hebt met deze vrijheid een verzekering nodig die je apparatuur dekt, waar je ook bent. Daarnaast dekt een goede elektronicaverzekering de totale waarde van dure elektronica waar jouw werk mee staat of valt, van je camera, laptop, lenzen tot zelfs je drone.
Lees hier meer over de elektronicaverzekering.
Schade of letsel aan anderen of hun spullen
Fotografen vragen modellen of klanten vaak om op een bepaalde manier te poseren of te bewegen om een fantastische foto te maken. Wat als iemand zichzelf verwond tijdens jouw fotoshoot? Jouw klant volgt jouw instructies op en hij/zij bezeert zich. Jij kan voor de medische kosten aansprakelijk worden gesteld. Gelukkig kun je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering het risico op hoge kosten beperken.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld bij het huren van een studio het risico lopen om spullen van anderen te beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat op een ladder poseert, waarna de ladder omvalt en de studioapparatuur beschadigd. Velen denken ten onrechte dat de verzekering van de studioverhuurder hen dekt, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Lees hier meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Zelf letsel oplopen tijdens of buiten werktijden
Zoals de naam al zegt, verzeker je jezelf met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor wanneer je niet meer kunt werken door een ongeval, ziekte of zelfs mentale klachten. Ook als er iets gebeurt buiten werktijden om, klein of groot. Als je namelijk van je fiets valt en een arm breekt, kun je waarschijnlijk (tijdelijk) moeilijk je werk als fotograaf uitvoeren, maar ook als je langdurig ziek wordt weet je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zeker dat je je vaste lasten kunt betalen.
Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je op een bepaald moment je werk niet meer kunt doen. Helaas is het wel zo dat 35% van ondernemers de kans hebben om (tijdelijk of langdurig) arbeidsongeschikt te raken tijdens hun werkende leven.
Je hebt al een AOV vanaf €59,- per maand. Met de AOV van Insify heb je de mogelijkheid om je inkomen of je vaste lasten te verzekeren - en dat tegen een stabiele premie. Bovendien betaal je géén advies- of afsluitkosten en is deze verzekering bij Insify óók dagelijks opzegbaar.
Lees hier meer over de nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering van Insify
Een fout maken tijdens je werk
Naast ongelukjes, maakt iedereen wel eens een foutje. Foutjes die ervoor kunnen zorgen dat jouw klanten financiële verliezen lijden. Dit klinkt misschien wat abstract, maar een voorbeeld kan zijn dat je na het fotograferen van een once-in-a-lifetime evenement, zoals een bruiloft, je erachter komt dat je je SD kaart niet goed hebt geformatteerd en een deel van de bestanden onherstelbaar zijn beschadigd.
Door jouw fout lijdt de klant schade en moeten ze extra kosten maken omdat een deel van de portretten van het stel en hun gezin opnieuw gefotografeerd moeten worden. In dit geval is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zeer handig om te hebben.
Lees hier meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Conclusie
Insify biedt al deze verzekeringen specifiek voor fotografen. Maar welke aanbieder je ook kiest, de boodschap is duidelijk: zorg ervoor dat je als fotograaf verzekerd bent! Het is een relatief kleine uitgave om risico's te compenseren, variërend van ongemakkelijk tot levensingrijpend.
Meer lezen
De meest gestelde vraag over onze AOV aan onze klantenservice Welke verzekeringen heb je nodig als zzp'er of ondernemer?