Als ik arbeidsongeschikt word, wat kan ik verwachten bij Insify?

Bike

Stel er overkomt je wat en je raakt (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Hier heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor afgesloten. Wat kun je verwachten op het moment dat je een claim indient?

Anton Lunshof 22-08-2024

Stap 1: Medische hulp

Wanneer er medisch iets aan de hand is, moet je behandeling zoeken. Insify is daar in principe niet bij betrokken. Je gaat hiervoor naar de huisarts, die je doorverwijst naar een specialist. Afhankelijk van je situatie start je een traject.

Stap 2: Meld je ziek bij Insify

Op de eerste dag dat je niet of minder kunt werken, meld je je ziek bij Insify. We zien vaak dat ondernemers hier terughoudend in zijn. Dit kan de situatie verergeren. Wanneer je langzaam klachten ontwikkelt, is het niet verstandig om te lang te wachten.

ZZUPER blog 2

Stap 3: Insify schakelt onafhankelijke deskundigen in 

Wanneer jij je ziek meldt bij Insify, schakelen we een onafhankelijke arbeidsdeskundige en een medisch adviseur in die jouw situatie beoordelen. Vaak is het relevant voor je uitkering dat we een machtiging krijgen van je arts om informatie te ontvangen over je aandoening. 

De impact van je aandoening op je vermogen om te werken wordt ingeschat. De arbeidsdeskundige bepaalt hoe ernstig je arbeidsongeschiktheid is, uitgedrukt in een percentage. Mocht je niet volledig arbeidsongeschikt zijn, kun je mogelijk nog een aantal uur blijven werken.

Een voorbeeld: je werkt als dansleraar. Naast het geven van lessen zit je ook in de jury bij competities. Stel dat je 25 uur lesgeeft en daarnaast wekelijks twee wedstrijden jureert. Als je uitvalt door een knieprobleem, kun je geen dansles meer geven, maar nog wel jureren. In dit geval ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar er zijn ook situaties waarbij iemand volledig arbeidsongeschikt is.

IFY Slider PC6

Stap 4: Je ontvangt een beoordeling 

Insify ontvangt een beoordeling van jouw claim, op basis waarvan we de uitkering vaststellen Als je het niet eens bent met de beoordeling, kun je een second opinion aanvragen. Je kiest dan zelf een andere deskundige uit een lijst van alternatieve beoordelaars. Deze persoon zal een nieuwe, onafhankelijke beoordeling doen. Dit kost niets extra's. Let wel, de second opinion is bindend voor beide partijen. Ook moet er een kans zijn dat de second opinion tot een ander oordeel leidt. Is je claim afgewezen omdat je bijvoorbeeld je premie niet betaald, dan heeft een second opinion natuurlijk geen zin.

Stap 5: Herstelfase 

Het proces hangt verder af van het herstelperspectief en je prognose. Als je bijvoorbeeld een been breekt, is het herstelproces vrij inzichtelijk. Wanneer je weer kunt werken, stopt je uitkering. Er zijn ook scenario's waarbij het herstel langer duurt of je helemaal niet meer herstelt. In dat geval hebben we regelmatig contact om te zien hoe het met je gaat.

IFY NL Specific ProfessionalLiability

Stap 6: Mogelijke re-integratie 

Zodra er weer perspectieven zijn om (deels) aan het werk te gaan, kan Insify je ondersteunen. We kunnen hulp bieden bij re-integratie, zoals taakaanpassingen: kun jij je werk op een andere manier doen? Of bedrijfskundige hulp: kunnen we je advies geven over hoe je als ondernemer verder kunt gaan, bijvoorbeeld door middel van coaching, training en aanpassingen in je profiel.

Een voorbeeld: als timmerman stop je met timmeren en verleg je je focus naar het geven van technieklessen op een school. Overigens is er bij Insify geen verplichting om een heel ander beroep te zoeken, want je bent gedekt voor je eigen beroep (met uitzondering van een aantal hele zware beroepen).  

Ben je zelf in een situatie waarin je support nodig hebt van onze experts? Neem dan telefonisch contact met ons op via 020 888 1089. Je kunt ook een WhatsApp sturen of mailen naar hello@insify.nl met je vraag. 

Bereken nu jouw AOV-premie

Disclaimer We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht