Startersgids voor zzp’ers: alles wat jij moet weten in 2025

IFY Blog ComparisonRCPRo

Gefeliciteerd, je bent nu officieel zzp'er! Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) begint een avontuur vol kansen, maar ook uitdagingen. Wat ga je bijvoorbeeld doen met je administratie, boekhouding, belasting, verzekeringen en je pensioen?

Steffan Outhuijse 11-04-2024

Het kan overweldigend zijn om te bedenken wat er allemaal op je afkomt. Máár… geen paniek! Met deze startersgids heb jij een helder overzicht van essentiële én minder voor de hand liggende zaken. Administratieve must-do's, slimme tips voor een vliegende start en de nodige verzekeringen; we helpen je graag met het navigeren door je nieuwe freelance bestaan. Dus, adem in, adem uit… you’ve got this!

Belastingen voor zzp’ers

We bijten de spits af met het leukste (niet echt) onderwerp dat iedere zzp’er, freelancer en ondernemer bezig houdt: belastingen! Ook jij moet er, nu je officieel deel uitmaakt van de ondernemerswereld, aan geloven. Geen zorgen, het is minder ingewikkeld dan het lijkt, zeker als je weet welke belastingen het meest relevant zijn voor jou als zzp'er. We leggen het je graag uit:

Inkomstenbelasting (IB) Dit is de belasting die je betaalt over je winst (omzet min aftrekbare kosten, waarover hieronder meer). Het bedrag hangt af van je jaarlijkse inkomen en kan variëren door aftrekposten. Het is gebruikelijk om maandelijks een deel van je inkomen apart te zetten voor de inkomstenbelasting. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van je jaarinkomen en het daarmee gepaarde belastingspercentage: 37% voor inkomens tot 70.000 euro; boven dit bedrag geldt een percentage van 49%.  

Omzetbelasting (BTW) Dit is een omzetbelasting die zzp'ers rekenen over hun verkopen en diensten. Er zijn twee standaardtarieven: 9% en 21%. Het lage tarief van 9% is bedoeld voor essentiële goederen en diensten, zoals voedsel, boeken, en sommige dienstverleningen die als basisbehoeften worden beschouwd. 

Het algemene tarief van 21% wordt toegepast op de meeste andere goederen en diensten en is dus de standaard voor de meeste zakelijke activiteiten. Het is cruciaal om het btw-bedrag dat je van klanten ontvangt apart te houden, aangezien dit niet jouw inkomsten zijn, maar geld dat je namens de Belastingdienst int. (Nee… het is dus geen extra!)

Wanneer je btw-aangifte (en betaling) precies gedaan moet zijn, lees je op de website van de Belastingdienst.

Zorg meteen voor een overzichtelijke urenregistratie

Het urencriterium is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse belastingwetgeving. Besteed je als zzp'er minimaal 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming, dan kom je in aanmerking voor belastingvoordelen. De starters- en zelfstandigenaftrek zijn daar voorbeelden van en kunnen je zomaar duizenden euro’s per jaar opleveren! 

Deze uren omvatten alle werkzaamheden die direct of indirect bijdragen aan je bedrijfsvoering - inclusief administratie, marktonderzoek, reistijd, en uiteraard het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten. Zonder aan het urencriterium te voldoen, mis je belangrijke aftrekposten (en daarmee dus financieel voordeel). 

Als je je uren niet nauwkeurig bijhoudt, kan het tijdens een controle door de Belastingdienst lastig worden om achteraf te bewijzen dat je echt aan de vereisten hebt voldaan. Dit kan resulteren in fiscale gevolgen. Niet lekker.

IFY Blog Bag

Tips: gebruik een urenregistratie-tool, registreer je uren dagelijks en houd een gedetailleerde beschrijving bij waaraan je de uren hebt besteed. Dit helpt om je urenverantwoording te onderbouwen bij de Belastingdienst, mochten ze daar om vragen.

Klanten werven als zzp’er? Dit zijn de 22 technieken om binnen no-time je klantenbestand te verdubbelen

Meer fiscale voordelen voor zzp’ers

De starters- en zelfstandigenaftrek zijn slechts een paar voorbeelden van de fiscale voordelen voor zzp’ers - er zijn er namelijk nog veel meer. Met een scala aan fiscale regelingen specifiek ontworpen om zelfstandigen te ondersteunen, is het een goed idee om deze kansen niet te missen. 

Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de Kleineondernemersregeling (KOR), wat simpelweg een vrijstelling voor de btw betekent. Zo hoef je geen btw meer te vragen aan je klanten en is je omzet zo het totaal van alle bedragen dat je aan je klanten berekent. Hier kan je overigens alleen gebruik van maken als je omzet per kalenderjaar maximaal 20.000 euro bedraagt. 

MKB-winstvrijstelling Naast de zelfstandigenaftrek biedt de MKB-winstvrijstelling een extra aftrek van 13,31% van de winst. Dit betekent dat een deel van de winst is vrijgesteld van inkomstenbelasting, wat direct de belastbare winst verlaagt.

Alle wetswijzigingen voor zzp’ers in 2024 op een rij

Subsidies voor zzp’ers

Je bent net begonnen met ondernemen en wellicht benieuwd of er subsidies en (andere) belastingvoordelen zijn voor jou als startende zzp’er; zeker weten zijn die er! Deze financiële injecties, bedoeld om bepaalde activiteiten of projecten te ondersteunen, kunnen een game-changer zijn, vooral in de beginfase van je bedrijf. 

Subsidies zoals de WBSO (Regeling voor Research & Development) helpen bijvoorbeeld bij het financieren van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, terwijl duurzaamheidssubsidies ondernemers aanmoedigen om te investeren in milieuvriendelijke technologieën. Ga je internationaal? Dan kunnen subsidies voor internationalisering de weg vrijmaken (DHI-subsidie). 

Op het ondernemersplein van de KvK vind je alle informatie over deze subsidies en lees je alles over de financiële ondersteuning - en waar je aan moet voldoen - om in aanmerking te komen voor deze ondersteuning. Zeker de moeite waard!

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Goede vraag! En eerlijk is eerlijk: hier valt geen universeel antwoord op te geven. Welke verzekeringen jij specifiek nodig hebt als zzp’er is namelijk sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, risico's en het vakgebied waarin je werkt. 

Zo is het voor zzp’ers in de zorg vaak verplicht om zowel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) te hebben voordat zij überhaupt aan de slag kunnen, waar dit voor zzp’ers in andere sectoren veelal een keuze is. 

IFY Blog ChooseInsify

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jouw onderneming als je aansprakelijk wordt gesteld voor financiële schade aan anderen (zoals opdrachtgevers) door een beroepsfout. Deze verzekering is vooral geschikt voor ondernemers die advies geven, zoals accountants, makelaars en consultants - maar ook voor marketeers, IT'ers en architecten. Voor advocaten is een BAV vaak zelfs verplicht. Ook kan een klant er eventueel om vragen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jouw onderneming tegen aansprakelijkheid voor schade die ontstaat als je tijdens je werk per ongeluk iemand verwondt (letselschade) of spullen beschadigt (materiële schade). Een AVB is niet wettelijk verplicht, maar soms vraagt een klant er wel om. Ook kan soms de verhuurder van een externe kantoorruimte dit eisen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) Daarnaast kiezen veel zelfstandigen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp’er heb je namelijk geen recht op een financieel vangnet vanuit de overheid, mocht je onverhoopt arbeidsongeschikt raken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je tegen het risico van tijdelijke uitval, zodat je ook als je (even) niet kunt werken je rekeningen kunt blijven betalen. Bij Insify bereken je je AOV-premie al in 2 minuten! Mocht je vandaag je AOV nog af willen sluiten, dan ben je morgen al verzekerd. Lees hier meer over alle voordelen van onze unieke arbeidsongeschiktheidsverzekering

Andere verzekeringen die het overwegen waard zijn:

Hoe regel ik als zzp’er mijn administratie?

Je bent als zzp’er verplicht om je zakelijke administratie minimaal 7(!) jaar te bewaren. Dit noemen we ook wel de bewaartermijn. Gegevens over onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, moet je zelfs 10 jaar bewaren. Hieronder lees je wat er allemaal onder de zakelijke administratie valt:

  • Je facturatie (ontvangen en verzonden facturen)

  • Bankafschriften

  • Loonadministratie

  • Kilometerregistratie en reisgegevens

  • Voorraadgegevens

De voordelen van zelf je administratie regelen Dit geeft je volledige controle en een goed inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je direct aanpassingen kunt maken en kosten bespaart op externe dienstverleners. 

Met de hedendaagse software voor boekhouding, wordt dit proces steeds toegankelijker en overzichtelijker, ook voor diegenen zonder financiële achtergrond. Het zelf doen is niet alleen leerzaam maar maakt je ook bewuster van je inkomsten, uitgaven, en mogelijkheden tot belastingaftrek.

De voordelen van je administratie uitbesteden Aan de andere kant kan het uitbesteden van je administratie je kostbare tijd besparen, die je dan weer kunt investeren in het groeien van je bedrijf. Een professionele boekhouder of accountant kan niet alleen zorgen voor een foutloze administratie maar biedt ook waardevolle inzichten en advies over fiscale voordelen en strategieën om je bedrijf financieel gezond te houden. 

Dit kan op lange termijn zelfs kostenbesparend werken, aangezien een expert je kan behoeden voor dure fouten in belastingaangiftes en je kan wijzen op aftrekposten (hierboven al besproken) waar je zelf wellicht niet aan gedacht had.

Voor de zzp’er die zijn of haar administratie liever uit wil besteden, hebben we een mooi overzicht van verschillende boekhoudprogramma’s en boekhouders voor je geselecteerd.

Pensioen opbouwen als zelfstandige

Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen financiële toekomst, en dat betekent ook het zelfstandig opbouwen van een pensioen. Anders dan werknemers die vaak via hun werkgever pensioen opbouwen, ligt deze verantwoordelijkheid vanaf nu geheel bij jou. Dit biedt je de vrijheid om naar eigen inzicht voor je oude dag te sparen, alhoewel het geen wettelijke verplichting is (maar wel slim).

Goed om te weten: Voor verschillende groepen zzp’ers (denk aan huisartsen) geldt er wel een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Benieuwd of die verplichting ook voor jou geldt? De KvK heeft het heel overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

IFY Blog Earplugs

De meest voorkomende opties voor zzp’ers

Als zzp’er kan je sinds een paar jaar deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Dit is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. Dit is een vrijwillige regeling waarbij je zelf bepaalt wat voor bedrag je in wilt leggen en deze altijd van jezelf blijft.

Andere voordelen zijn dat je zelf de vrijheid hebt om te bepalen wanneer je het pensioen in wilt laten gaan en over welke periode je de uitkering wenst te ontvangen. Ook leuk: gestorte bedragen kunnen worden afgetrokken van de belasting. 

Goed om te weten: Deze regeling staat open voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF)

Pensioenbeleggen Een andere populaire optie: Beleggen! Je opent een zogenaamde zzp-pensioenrekening, bijvoorbeeld bij Brand New Day, DEGIRO of Bright, waarna iedere euro die je stort automatisch wordt belegd in aandelen of obligaties. Je mag als zzp’er maximaal de hoogte van je jaarruimte op je pensioenrekening storten. No worries: een deel van het gestorte bedrag (maximaal 49%) krijg je terug tijdens je belastingaangifte. 

Het geld dat je op de zzp-pensioenrekening stort is alleen voor je pensioen; je kunt er dus niet zomaar even wat afhalen. Sidenote: Beleggen blijft een risico; zo kan je geld meer waard worden, maar ook minder. 

Je kunt natuurlijk ook buiten alle pensioenregelingen om zelf sparen voor je pensioen. Zo staat je geld niet vast en kan je er mee doen wat je zelf wilt. Dit gespaarde vermogen wordt door de inkomstenbelasting belast in box 3. 

Mocht je overigens voor een werkgever hebben gewerkt voordat je zzp’er werd, dan kan je soms gebruik blijven maken van je oude pensioenregeling. Mocht je dit fijn vinden, houd dan wel rekening met het feit dat je je ‘werkgeversdeel’ gaat betalen, wat relatief een hoge inleg kan betekenen. Tip: Vraag dit vooraf goed na bij de pensioenuitvoerder!

Digitale veiligheid en AVG

Wanneer je persoonsgegevens van klanten, personeel of andere betrokkenen verwerkt, ben je verplicht je te houden aan De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywetgeving binnen de Europese Unie. 

Let goed op: deze verplichting geldt ongeacht of de verwerking handmatig of geautomatiseerd plaatsvindt, en of je nu voor je eigen bedrijf handelt of de gegevens voor een derde partij verwerkt.

Werk met een verwerkingsregister Je bent als zzp’er verplicht om een privacyverklaring op te stellen en een verwerkingsregister bij te houden. Hierin kan je als zzp’er aangeven welke gegevens je precies gebruikt, en voor welke doeleinden deze worden gebruikt. 

Verzuim je dit te doen, dan kan dat voor een fikse boete zorgen wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens (ook wel AP) er om vraagt. Zo ver hoeft het niet te komen; het opstellen van een register kan namelijk eenvoudig online via de nodige tools, of je kan het zelf bijhouden in Excel. Er gelden geen vaste vormen waarin je dit register moet maken.

Tot slot

Na het doorlopen van deze uitgebreide startersgids voor zzp'ers, hopen we dat je jouw ondernemersreis voor je ziet als een reis vol mogelijkheden en niet alleen als een uitdaging. Onthoud dat elke succesvolle zzp’er ooit begon met een eerste stap en waarschijnlijk dezelfde vragen en onzekerheden had die jij nu hebt.

Met dit artikel hopen we een steentje bij te dragen aan jouw gemoedsrust en je te verzekeren dat de ondernemersreis, ondanks zijn uitdagingen, ongelooflijk verrijkend en opwindend is. En onthoud: de wereld van het ondernemerschap zit vol met kansen die wachten om door jou gegrepen te worden. Let’s make it happen!

Disclaimer  We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog overzicht