Zwanger én zzp’er? Zo regel je het

Pregnant

Als zelfstandige heb je vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid om je zaken goed te regelen, zeker als je zwanger bent.

Lucas Arnoldussen 31-12-2024

En of je nu pas een positieve test in handen hebt of al met je buik tegen je bureau zit: het is belangrijk om op tijd na te denken over je zwangerschapsverlof. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over zwangerschapsverlof voor zzp’ers, de ZEZ-uitkering, hoe je deze aanvraagt bij het UWV en wat er geldt voor zelfstandige partners.

Zwangerschapsverlof als zzp’er: hoe werkt het?

Als je zzp’er bent en zwanger, dan bepaal je zelf wanneer je stopt met werken en wanneer je weer begint. Er is geen verplichte verlofregeling zoals in loondienst, maar je hebt wél recht op een zwangerschapsuitkering via het UWV. Die regeling heet officieel: ZEZ, oftewel Zelfstandig en Zwanger.

Met de ZEZ-uitkering kun je tijdelijk je inkomen aanvullen tijdens je zwangerschapsverlof. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je financiële situatie terwijl je je op de komst van je baby voorbereidt.

Hoe lang zwangerschapsverlof met de ZEZ-uitkering?

Een van de meest gestelde vragen: hoe lang krijg je zwangerschapsverlof als zzp’er?

Het antwoord: minimaal 16 weken. Je bepaalt zelf wanneer je verlof ingaat, maar dat moet tussen 6 en 4 weken vóór de dag na je uitgerekende datum zijn. Na de bevalling krijg je sowieso nog minimaal 10 weken uitkering via het UWV.

Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dan mag je zelfs vanaf 10 weken vóór de bevalling met verlof. In dat geval duurt je ZEZ-uitkering minimaal 20 weken.

Hoeveel krijg je met de ZEZ-uitkering?

De hoogte van de ZEZ-uitkering hangt af van het aantal uur dat je in het vorige kalenderjaar hebt gewerkt:

- Heb je 1.225 uur of meer gewerkt? Dan ontvang je maximaal 100% van het bruto minimumloon.

- Minder dan 1.225 uur gewerkt? Dan bepaalt het UWV het bedrag op basis van je winst in dat jaar.

De uitkering is inclusief 8% vakantiegeld.

Let op: het UWV controleert dit via je belastingaangifte. Zorg dus dat je administratie op orde is!

ZEZ-uitkering aanvragen: zo werkt het

Je vraagt de ZEZ-uitkering aan via Mijn UWV, vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken vóór de gewenste startdatum van je verlof.

Wat heb je nodig voor je aanvraag?

  • Een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige.

  • Inkomensgegevens van je laatste belastingaangifte.

  • Het aantal gewerkte uren in het voorgaande jaar.

Na je aanvraag krijg je binnen 2 weken een bevestiging. Het officiële besluit volgt meestal binnen 8 weken. Begin dus op tijd, zodat je niet op het laatste moment alles moet regelen.

Mag je werken tijdens je ZEZ-uitkering?

Ja, dat mag. Ook tijdens je zwangerschapsverlof via het UWV bepaal je zelf wanneer je weer (deels) aan de slag gaat. Begin je weer met werken binnen 10 weken na je bevalling? Dan loopt je ZEZ-uitkering gewoon door. Inkomsten die je tijdens die periode verdient, worden niet verrekend met je uitkering.

Dat betekent dat je rustig je werk kunt herstarten op een manier die voor jou goed voelt, zonder dat je meteen je hele inkomen moet opvangen.

Child

Zwangerschapsverlof goed plannen als zzp’er: 5 tips

Als je als zelfstandige zwanger wordt, heb je geen HR-afdeling die je planning regelt. Daarom geven wij je vijf praktische tips voor het plannen van je zwangerschapsverlof als zzp’er.

  1. Informeer je klanten op tijd Laat je opdrachtgevers op tijd weten dat je zwangerschapsverlof op komst is. Zo kunnen zij hun planning aanpassen - en jij natuurlijk ook.

  2. Werk vooruit waar mogelijk Zorg dat je opdrachten, facturen en content zoveel mogelijk klaar hebt liggen voordat je verlof begint.

  3. Denk aan een vervanger Heb je vaste klanten of projecten die doorlopen? Overweeg dan een collega-zzp’er in te schakelen.

  4. Leg afspraken schriftelijk vast Of je nu een vervanger regelt of afspraken maakt met opdrachtgevers: leg het zwart op wit vast. Dat voorkomt onduidelijkheid.

  5. Gun jezelf echt verlof Laat de boel even de boel. Dit is hét moment om op te laden en je te richten op je gezin.

Extra inkomenszekerheid tijdens je verlof

De ZEZ-uitkering is een fijne basis, maar misschien wil je meer financiële rust. Dat kan op verschillende manieren:

  • Een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) Sommige verzekeraars dekken zwangerschap. Wij bijvoorbeeld.

  • Sparen voor je verlof Een financiële buffer opbouwen is altijd slim. Ook voor na je verlof, als je het werk weer rustig opbouwt.

  • Passief inkomen creëren Denk aan een online cursus of e-book. Een mooie manier om ook tijdens je verlof wat inkomsten te genereren, zonder actief te werken.

En de partner dan?

Wat als je man of partner zzp’er is? Heeft hij ook recht op verlof na de geboorte van jullie kind?

Het korte antwoord: nee, er is geen officieel UWV zwangerschapsverlof voor mannen of partners die zzp’er zijn. Het geboorteverlof dat werknemers krijgen, geldt niet voor zelfstandigen.

Toch kun je als zelfstandige partner natuurlijk wél tijdelijk stoppen met werken. Spreek met opdrachtgevers af dat je een paar dagen of weken vrij neemt, eventueel onbetaald. Dat is niet wettelijk geregeld, maar wel gewoon mogelijk. Want ook als zzp-man wil je natuurlijk aanwezig zijn bij de geboorte en de eerste dagen van je kind.

Conclusie: zzp en zwanger? Geen probleem!

Zwanger zijn als zelfstandige brengt extra geregel met zich mee, maar met de juiste voorbereiding hoeft het helemaal geen probleem te zijn. De ZEZ-uitkering van het UWV geeft je financiële rust tijdens je zwangerschapsverlof. En met een slimme planning, eventueel aangevuld met een AOV of spaarpotje, houd je grip op je bedrijf én je leven.

Terug naar blog overzicht