Waarom zzp'er Monique Wolst altijd werk heeft - Tegelwijsheden en tips
In 2021 heeft Monique Wolst van ME Support: Office Support & Coaching op 51-jarige leeftijd de stap gezet om eindelijk voor zichzelf te beginnen. Helemaal vanuit haarzelf kwam die stap niet.
- 1 - Hoe Monique klanten werft
- 2 - Hoe Monique met haar klanten samenwerkt
- 3 - Hoe ze blijft doorleren
- 4 - Haar voornaamste kracht
- 5 - Menselijkheid terugvinden in je werk
- 6 - Waarom eerlijkheid het best werkt
- 7 - Niet blijven vastzitten en duidelijke grenzen neerzetten
- Tip: Zorg dat jij je zaakjes goed op orde hebt
- Waarom Insify?
- Monique en haar ondernemersreis
- Een geluk bij een ongeluk: starten als ondernemer
- Plannen voor de toekomst
- Wil jij net als Monique je verhaal delen?
- Disclaimer
De stekker werd eruit getrokken bij de startup waar ze net 2 jaar werkte. En tijdens het solliciteren kreeg ze steeds nul op het rekest. Waarom? Ze was te ervaren, te senior en te duur.
Uiteindelijk bleek dit een geluk bij een ongeluk, want als ondernemer zit Monique niet om klanten verlegen en heeft ze bergen meer geleerd dan toen ze nog als medewerker werkte.
In dit interview praten we met Monique over de 7 redenen voor haar succes als zelfstandig office support en coaching professional. Wellicht inspireert haar verhaal jou - net als ons - om beter te ondernemen.
1 - Hoe Monique klanten werft
Monique: Klanten werven is voor mij geen probleem. Waarom? Ik heb een heel groot netwerk door alle banen die ik door de jaren heen gehad heb. Ik ben ook nooit een zittenblijver geweest. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Daardoor heb ik niet alleen dat grote netwerk, maar ben ik ook breed onderlegd en breed inzetbaar.
Nog voordat ik mijn bedrijf had ingeschreven, kreeg ik een telefoontje van een oud-collega die op zoek was naar een office traffic manager. Dat was direct mijn eerste opdracht. Dat was een week nadat ik had besloten om mijn bedrijf te starten. Voor 12 tot 16 uur in de week.
Mijn tweede opdracht kreeg ik via mijn oud-directeur. Na de liquidatie van de startup ontving hij een mail met de vraag of er nog goede mensen bij zaten die konden worden overgenomen. Toen schoof hij mij naar voren. Daar heb ik een jaar gewerkt, totdat ik weer toe was aan een nieuwe uitdaging. Die ik overigens weer direct vond vanuit mijn netwerk.
2 - Hoe Monique met haar klanten samenwerkt
Dit is ook direct mijn grootste uitdaging: dat ik de meeste opdrachten krijg vanuit mijn netwerk. Met mensen met wie ik al een band heb, uit relationele sfeer. In dat geval is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goed van tevoren - aan de voorkant - dingen te borgen. En als je dan samenwerkt dan moet je nooit ergens mee blijven zitten als je denkt dat iets niet werkt. Dat moet uitgesproken worden zodat je weer verder kunt gaan.
Soms moet je ook net wat vaker dingen terugkoppelen. "Wil je dat ik dit doe? Ik weet niet hoeveel uur ik daaraan kwijt ben. Je weet dat ik per uur factureer. Dus houd daar rekening mee."
Bij grote opdrachten leg ik alles vast in een VAR-overeenkomst. Van uren tot kilometers. Ook reken ik het zo uit dat ik een vast maandbedrag kan factureren. Of ik nou op vakantie ben of niet.
3 - Hoe ze blijft doorleren
Ik werk ook als life coach. Maar wel met een achtergrondopleiding. Ik spring niet zomaar in het wildeweg in een nieuwe functie. Daar zijn er wat mij betreft genoeg van. Hiervoor blijf ik me ook ontwikkelen met nieuwe opleidingen. Aan het life coachen besteed ik overigens momenteel nog weinig tijd. Ik promoot mezelf niet en coach 2 cliënten.
Probeer in ieder geval niet alles zelf te doen. Alles wat ik doe, doe ik goed.
Maar als ik iets niet weet dan zoek ik naar de juiste opleiding. Zo heb ik aan het begin van mijn ondernemersreis twee programma's gevolgd. Een opleiding tot VA bij Nicole Bunschoten - die inmiddels klant van me is - en de Vrouwenkracht Academie -jaaropleiding van Tamara Beekmans. Zo heb ik zakelijke groei en persoonlijke groei kunnen combineren.
4 - Haar voornaamste kracht
Standaard tips voor andere ondernemers heb ik niet. Ik probeer tijdens mijn werk vooral mensen anders te laten kijken. Uit hun rol te stappen en vanaf de zijlijn te kijken naar hun bedrijf, relaties en hoe ze het bedrijf leiden. Als je bijvoorbeeld niet uit je financiën komt, kijk dan naar waar dat geld naartoe gaat. Bij mijn eerste opdrachtgever heb ik op een gegeven moment gewoon aangegeven dat ze echt iemand anders moesten zoeken voor mijn positie. Geen "dure" zzp'er. Dat werd zeer gewaardeerd.
Ik ben goed in mijn werk. Structuur aanbrengen, overzicht bieden, business advies geven… Het hoort er allemaal bij. Vanaf de zijlijn signaleer, registreer en help ik situaties vanuit een ander perspectief te bekijken.
5 - Menselijkheid terugvinden in je werk
Het belangrijkste dat ik doe is helpen een stukje menselijkheid terug te vinden. Veel ondernemers schieten op werk vaak in een hele zakelijke rol en nemen daarmee een andere identiteit aan. Alsof je per se iemand anders moet zijn op het moment dat je een bedrijf leidt. Dat is niet zo. Wat je ook doet, je blijft dezelfde persoon die naakt onder de douche staat en 's morgens je boterham eet.
Je bereikt het meest als je anderen blijft benaderen zoals jij bent. Zonder dat je jezelf anders ziet of denkt dat je meer bent. Blijf klein en blijf bij jezelf.
Mensen kunnen heel goed klimmen. Hoog die ladder op. Maar ze vergeten dat je sneller naar beneden valt, dan dat je kunt klimmen. Daarom moet je kleine stappen maken en de traptreden voor jezelf niet te hoog zetten. Zo kun je in haalbare stappen, terwijl jij jezelf blijft, veel meer bereiken. En zullen andere mensen sneller jou iets gunnen. Daar zit dat menselijke in.
We kunnen wel pretenderen dat we beter of anders zijn… Maar hoeveel geld je ook verdient, je blijft een mens. Doe maar normaal. Daar kom je verder mee.
6 - Waarom eerlijkheid het best werkt
Zo had ik een directeur die super direct was. In het leven, maar ook op het werk. Daarin was hij niet tactisch. Maar je wist wel precies wat je aan hem had. Zelf geef ik daar echt de voorkeur aan. Ik kan goed tegen directheid en heb liever dat mensen super eerlijk zijn dan dat ze ergens doekjes omheen winden.
Alleen als jij eerlijk bent, kunnen andere mensen anticiperen. Zo weet je precies wat niet werkt en wat beter kan, en is een compliment ook veel meer waard.
Als je dat niet trekt, directheid, dan is er iets mis met je eigenwaarde. Dan heeft je innerlijke kind waarschijnlijk een probleem van vroeger nog niet verwerkt. Daardoor kun je dat niet juist pareren.
7 - Niet blijven vastzitten en duidelijke grenzen neerzetten
Meestal duik ik overal in met het idee dat ik alles kan, net als Pippi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het vast wel kunnen." Maar als ik er dan aan begin en het is lastig, dan denk ik "Oh nee, nu val ik door de mand. Ze zullen zien dat ik dit niet kan." Op zo'n moment nemen m'n gedachten een loopje met me en ben ik bang dat ik een opdracht kwijtraak. Gek eigenlijk, want die angsten zijn nooit gevalideerd. Uiteindelijk lukt het altijd.
Tegenwoordig geef ik het ook veel eerder aan als iets even niet lukt. Dan vraag ik om sturing, wat ik in loondienst veel minder deed. Zo blijf ik niet vastzitten.
Ik denk dan ook dat je sneller leert als zelfstandig ondernemer dan als medewerker. Je leert namelijk eerder van je fouten omdat ze nu anders wegen dan in loondienst. Hierdoor accepteer je minder, maar in de tussentijd ook meer. Laat me uitleggen wat ik daarmee bedoel.
Het gaat om hoe jij je grenzen neerzet. Als je bepaalde grenzen voor jezelf kunt bewaken, kun je op andere momenten de touwtjes loslaten en meer accepteren. Zo weet ik goed wat voor opdrachtgevers ik wil en welke niet. Als je dan voor een opdrachtgever werkt die jou écht waardeert, dan kun je ook veel harder rennen. Nu ik voor een fantastische opdrachtgever werk, ga ik veel meer mijn grenzen over. Ook al heb ik soms slapeloze nachten, het is het waard. Het voelt ook niet als grenzen over gaan. Een gezamenlijk doel: knallen met elkaar. Het is echt kicken om voor hen te werken. En heel leerzaam.
Tip: Zorg dat jij je zaakjes goed op orde hebt
Wat betreft concrete tips kan ik BUNNI aanraden voor je boekhouding en Insify voor je verzekeringen. BUNNI is bijvoorbeeld super om te factureren, offertes te maken en je uren bij te houden. Ook je kilometers.
En bij Insify kun je voor al je zakelijke verzekeringen terecht. Vooral van Bob, jullie verzekeringsexpert, ben ik groot fan.
Ik vind het belangrijk om alles goed op orde te hebben. Dat heb ik geleerd van mijn ouders. Toen mijn vader op een gegeven moment van een ladder af viel, had mijn moeder gelukkig een goede verzekering geregeld waardoor er wel nog geld binnenkwam. Daarom heb ik me als ondernemer direct verzekerd. Juist tegen arbeidsongeschiktheid.
Ik heb een vrouw die heel hard werkt en ik vond dat ik het niet kon maken om ons in de problemen te brengen door voor mezelf te beginnen. Als er iets met mij gebeurt, is mijn vangnet geregeld.
Waarom Insify?
Ik heb voor de Insify AOV gekozen omdat jullie als enige de optie geven om je netto uitkering te kiezen. Zo weet ik precies waar ik aan toe ben, tegen een prima premie. Ik vind het ook een heel toegankelijk bedrijf.
Iedere keer als ik belde, kreeg ik Bob aan de telefoon. Hij legt alles super duidelijk uit, kijkt met je mee en geen vraag is te gek of te stom.
Insify is daarom voor mij de partij waar je dit soort verzekeringen bij afsluit. En waar je weet waar je aan toe bent, bijvoorbeeld met een netto uitkering. Voor een normaal bedrag.
Monique en haar ondernemersreis
Monique helpt haar klanten met office en project management, business- en life coaching en geeft stadstours in haar geboortestad Dordrecht, oftewel Dordt.
Ze is 53 jaar oud, gelukkig getrouwd, en woont voor de liefde in Rotterdam.
Een geluk bij een ongeluk: starten als ondernemer
Ik heb jaren als directiesecretaresse gewerkt. Mijn droom was om schilder te worden, net als mijn vader. Hij had een schildersbedrijf. Maar daar stak mijn vader een stokje voor. "Nee, hoor" zei hij, "Jij gaat lekker secretaresse worden net als alle andere meisjes." Hoewel dit een ouderwetse manier van denken is, ben ik achteraf blij met mijn keuze. Lichamelijk was het denk ik te zwaar geweest om als schilder te werken. Dat zag hij, maar ik niet. Ik dacht gewoon dat ik de hele wereld aan kon.
Dus werkte ik naast school in de horeca en ben ik vervolgens jarenlang werkzaam geweest als directiesecretaresse. Horeca vond ik ontspannen. Die ervaring zorgt ook voor veel begrip voor de werktijden van mijn partner. Als chef is zij vaak 14 uur op een dag van huis. Daar moet je tegen kunnen.
Dat ik begon als ondernemer was volgens mij het lot. Ik ben in 2018 begonnen bij een startup, een e-learning bedrijf dat werd gecommercialiseerd. Mijn oud-directeur zat hier net 2 maanden en belde me op: "Ik heb je nodig". Omdat ik niet meer gelukkig was in vast dienstverband, maakte ik de sprong van een hele stabiele baan naar office manager bij deze partij. De eerste dag zei de directeur enthousiast: "Goed nieuws. Ze trekken er de eerste 2 jaar de stekker nog niet uit." Oké… Dacht ik. Dat begint goed.
Twee jaar later werd het hele bedrijf geliquideerd. Maar solliciteren was geen succes. Met mijn ervaring was ik te senior en te duur. Daarom heb ik in goed overleg met mijn achterban de sprong gewaagd om voor mezelf te starten.
Plannen voor de toekomst
Die start was succesvol om alle redenen die ik met je heb gedeeld. Maar uiteindelijk heb ik andere plannen voor mijn toekomst. Ik wil namelijk naar Spanje emigreren. Daar heb ik heel veel zin in. Over een paar jaar maken we de stap.
Op vakantie gaan we dit jaar al naar huizen kijken. Ik geloof er steevast in dat we een mooi huis vinden. Ik zie het al helemaal voor me.
Wil jij net als Monique je verhaal delen?
Neem dan contact met ons op! We zoeken altijd naar nieuwe freelancers en ondernemers van wie we meer kunnen leren.
Disclaimer
* We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden.
De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.