Zo blijf je financieel gelukkig! Tips van Marjan Heemskerk

IFY NL Influencer 01.3

In 2016 zag accountant Marjan Heemskerk dat veel ondernemers minder wisten over financiën dan ze dacht. Daar speelde ze slim op in. Nu, als The Happy Financial, maakt ze lastige geldzaken eenvoudig. En wat als hobby begon, is nu een bloeiende business.

Steffan Outhuijse 16-08-2023

Zo is Marjan vandaag de dag fulltime ondernemer en geeft ze les aan Nyenrode Business Universiteit. Speciaal voor Insify gaf ze een aantal waardevolle financiële tips om financieel gelukkig te blijven.

Hoe het allemaal begon

Haar eerste artikel in 2016 ging over het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting. Veel te simpel, zo dachten haar collega-accountants. “Iedere ondernemer snapt dat verschil toch?!”

Niets bleek minder waar, want binnen no-time stroomden de positieve reacties van ondernemers binnen. “Wat fijn dat ik het ergens zo helder en eenvoudig kan lezen nu - Ik durfde het namelijk niet aan mijn boekhouder te vragen omdat ik bang was dat ik dom over zou komen,” zo klonken de reacties. 

"Ik wil het makkelijk maken om moeilijke dingen te begrijpen."

Een gat in de markt dacht Marjan. En zo greep ze de kans met beide handen aan. Naast haar drukke baan als accountant, schreef en publiceerde ze wekelijks diverse artikelen op haar blog. Zo kreeg ze al snel verzoeken voor samenwerkingen en lag de ondernemerswereld aan haar voeten.

In 2017 koos ze ervoor om fulltime te gaan ondernemen. “Ik had heel professioneel een businessplan gemaakt. Daarin had ik mijzelf hele duidelijke doelen gesteld. Zo wist ik precies waar ik over drie jaar wilde staan. Het ging echter zo snel allemaal, dat ik die doelen al na drie maanden had bereikt.” 

IFY NL Influencer 01.2

Wat is het geheim van haar succes?

“Vooral iets doen wat je leuk vindt en wat je ligt. Ik vind het leuk om te schrijven - en ik vind het leuk om te schrijven over geld. Ik durf daarnaast best te zeggen dat ik inmiddels goed weet waar ik het over heb. Ik heb acht jaar lang gestudeerd om accountant te worden - Dit is dus echt wel mijn expertise.

Ik vind het ook heel interessant om dingen uit te leggen. Dat komt voort uit het lesgeven op de Universiteit (Nyenrode). Als mensen zeggen ‘Oh, nu snap ik het…’ dat vind ik mooi.” 

Van accountant naar influencer

Hoewel Marjan zichzelf nooit als influencer zag, wordt ze vandaag de dag wel zo genoemd. “Ik zie mezelf meer als marketeer, maar ik vind de titel ‘influencer’ ook prima. Ik dacht altijd dat influencers meer in de kleding- en mode-industrie rondhingen, maar tegenwoordig vind je influencers in alle markten. Ik heb er zelf nooit bewust voor gekozen, maar ben er eigenlijk automatisch ingerold.”

Wat voor tips heb je voor de beginnende influencer of de aanstaande influencers?

“Wederom vooral iets gaan doen wat je ligt. En wat je leuk vindt. Zo ben ik gestart met TikTok - puur omdat ik het stukje video heel leuk vind om te doen en het me erg aanspreekt. Het gaat me makkelijk af om video’s op te nemen en dat zie je uiteindelijk terug in het eindresultaat.

Zoek dus echt iets wat bij jezelf past en ga daarmee aan de slag. Let er goed op dat je consistent blijft. Zo film ik mijn video’s altijd vanuit hetzelfde perspectief en zo zie je bijvoorbeeld altijd dezelfde achtergrond.” 

We vragen Marjan hoe haar proces eruit ziet en waar zij op let tijdens een potentiële samenwerking.

“Het werkt voor mij veel beter wanneer ik zelf wat meer de creatieve regie in handen houdt. Je ziet dat wanneer je daarin belemmerd wordt, en meer in een hokje wordt geplaatst, je kijkers dat ook merken. Het is dan veel onnatuurlijker en geforceerder. Dus hoe vrijer je kan blijven in het creatieve stuk, hoe beter de inhoud en de reacties. Mensen zien meteen of iets authentiek is of niet. Spreek zoiets dus heel duidelijk af voordat je een samenwerking aangaat. Doe je dit niet, dan zie je dit vaak aan het eindresultaat.”

“Zoals gezegd zie ik mezelf als iemand die moeilijke dingen makkelijk en begrijpelijk wil maken. Daar hoort een stukje transparantie bij. Daarom zal ik altijd kiezen voor partners die transparantie delen. Dat is ook een van de redenen waarom ik nooit in zee ben gegaan met crypto-partners en forex trading. Daar ben ik gewoon heel voorzichtig in. Ondanks de vele aanvragen vind ik dat dit gewoon niet past. Dan doe ik  het dus ook gewoon niet. Ik ga alleen in zee met partners waar ik zelf in geloof en waar ik mijn eigen geld in zou stoppen.”

Zorg voor inzicht. Het is verrassend hoeveel ondernemers de neiging hebben om te zeggen 'dat komt wel goed.'

Een van de belangrijkste lessen die Marjan heeft geleerd als influencer is om niet te veel gefocust te zijn op geld verdienen. En dat is lastig - zeker als je net begint. “Toen accepteerde ik soms samenwerkingen waar ik later spijt van kreeg. Dan kreeg ik ineens gratis producten opgestuurd, maar moest ik dus wel een gezichtsmasker gaan promoten in ruil voor een post. Slaat natuurlijk nergens op. Misschien moet je dit ook mee hebben gemaakt om in ieder geval uit te sluiten wat niet bij je past.”

IFY Blog Decisions

Meest voorkomende problemen bij startende ondernemers

Met al haar ervaring ziet Marjan veelal dezelfde problemen terugkeren bij startende ondernemers. Met name de onduidelijkheid over belastingen en de hoeveelheid geld die opzij gezet moet worden, zorgt voor verwarring bij ondernemers. “Je ziet dat veel ondernemers zich niet goed inlezen en verdiepen in belastingen. Alleen je BTW-belasting betalen elk kwartaal, is niet voldoende. Veel ondernemers gaan daar de mist in en zetten vervolgens te weinig geld opzij voor de inkomstenbelasting. Of soms wel helemaal niet.”

Om het ondernemers een stuk makkelijker te maken heeft Marjan een e-book (De Praktische Gids voor startende ondernemers) en een aantal templates op de markt gebracht. Zo zie je voor €7,50 al hoeveel je als ondernemer opzij moet zetten voor belastingen - En laat ze je onder andere zien hoe je eenvoudig je uurtarief berekend als zzp’er.  

Wil je nou weten wanneer jij als ondernemer het beste je uurtarief kan verhogen? We leggen het uit in onze gratis whitepaper!

Hoe blijf je financieel gelukkig?

“Zorg voor inzicht. Het is verrassend hoeveel ondernemers de neiging hebben om te zeggen ‘dat komt wel goed.’ Echt inzicht krijgen in je financiën maakt alles overzichtelijker en oprecht ook leuker. Zo zie ik dat veel ondernemers zich onzeker voelen over hun financiële situatie - maar zodra ze uiteindelijk een overzicht hebben van hoe ze ervoor staan, merken ze vaak dat ze het best goed doen. De onzekerheid en daarmee gepaarde stress is dus vaak ongegrond. Zorg dus voor inzicht en bespaar jezelf de stress.”

“Houdt alles gedisciplineerd bij. Neem 1 keer per week de tijd om je administratie door te nemen. Zo zie je precies wat er speelt binnen je onderneming. Vaak hebben we een bepaald beeld in ons hoofd, dat niet strookt met de realiteit. Door dit 1 keer per week te doen, kun je beter inschatten waar je mogelijkheden liggen om bijvoorbeeld je winstmarge te verbeteren.”

IFY NL Influencer 01.1

“Zorg daarnaast dat je een langetermijnvisie hebt. Plan financieel vooruit. Dit helpt je om de stress en de onzekerheid te verminderen. Weet waar je financieel over een aantal jaar wilt staan en maak een duidelijk plan om die doelen te bereiken.

Dit houdt dus ook in dat je een buffer op moet bouwen om voorbereid te zijn op onvoorziene uitgaven en verplichtingen. Denk dus aan je belasting, maar zet ook een deel aan de kant voor andere onverwachte kosten. Denk ook aan je verzekeringen. Zo heb ik - gezien de aard van mijn vakgebied - meteen besloten een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit zorgt voor rust en maakt je bedrijf uiteindelijk beter bestuurbaar.”

Toekomstplannen

“Ik heb een passie voor alles wat ik online doe en dat wil ik graag uit gaan breiden. Vooral meer online colleges gaan geven aan startende ondernemers. Daarnaast ben ik een platform aan het ontwikkelen waar men gespecialiseerde trainingen kan gaan volgen op het gebied van ondernemen en financiën. Ik wil niet alleen maar kennis aanbieden, maar ook bijdragen aan de groei en diepgang van iedere ondernemer!”

Foto's Marjan Heemskerk: Prisca Visser

Disclaimer

We doen ons best om de informatie op onze website zorgvuldig samen te stellen. Het kan echter voorkomen dat informatie niet volledig is of dat er per ongeluk onjuistheden op de website staan. Daarnaast kan oudere informatie niet meer helemaal up-to-date zijn, dus let op de datum van publicatie. Bovenaan elke blog kun je de publicatiedatum vinden. 

De informatie op onze website betreft geen advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het gebruik van de informatie is voor eigen risico. We raden je aan om altijd goed zelf onderzoek te doen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Bereken je AOV-premieTerug naar blog overzicht