Alles wat jij moet weten over het CE-keurmerk

IFY Blog 5-Risks-Freelancer

Voor welke producten is het CE keurmerk verplicht, wat is het en hoe verkrijg je een CE-markering voor jouw geïmporteerde producten? Verkoop je producten zonder risico!

Amelie Consigny 16-06-2022

Vaak beschikken Chinese producten niet over een CE keurmerk. Afhankelijk van het product moet je dat écht even goed checken voordat je besluit om dat product te verkopen. Mocht jouw product namelijk schade veroorzaken en je CE markering niet in orde blijken te zijn, kan dit je veel geld kosten. 

Maar goed nieuws! Je kunt je goed verzekeren tegen productaansprakelijkheid met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als je producten een CE-keurmerk hebben. > Wist je al dat onze verkooppartner Bol.com webshops verzekert via Insify?

Wat is een CE-keurmerk eigenlijk?

CE staat voor Conformité Européenne (niet te verwarren met China Export). Het keurmerk geeft aan of producten voldoen aan de regels en minimumeisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met een geldige CE-markering voorkom je boetes of problemen door aansprakelijkheid (voor webshops). Het laat ook zien dat jij je zaken op orde hebt!

Hoe gebruik je de CE-markering?

De CE-markering is herkenbaar aan het bekende CE-merkteken en moet worden aangebracht op het product of een daarop aanwezig gegevensplaatje. Is dit technisch niet uitvoerbaar, dan mag je de CE-markering aanbrengen op de productverpakking of op een begeleidend document.

Voor welke producten is de CE-markering verplicht?

Producten die binnen de EER (Europese Economische Ruimte) verplicht een CE-markering moeten hebben zijn:

  • Bouwproducten

  • Speelgoed

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

  • Elektrische, elektronische en energie gerelateerde artikelen

  • Medische hulpmiddelen 

  • Meet- en weegapparatuur

  • Machines en aanverwante artikelen

  • Explosieven voor civiel gebruik

  • Pyrotechnische artikelen

  • Transportmiddelen 

Welke verantwoordelijkheden je daarbij hebt is afhankelijk van je rol – dus of je importeur, distributeur of fabrikant (producent) bent. 

In dit overzicht van de RVO kun je vinden of het CE-keurmerk verplicht is voor jouw artikel. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of de artikelen die je verkoopt een CE-markering nodig hebben.

Hoe zorg je voor een geldige CE-markering?

Het CE-markeringsproces bestaat uit 6 stappen:

Stap 1 - Bepaal onder welke Europese richtlijnen en normen jouw artikel valt. Op de website van de Europese Unie kun je uitzoeken in welke productgroepen jouw artikel valt.  Stap 2 - Met die richtlijnen en normen stel je vast aan welke specifieke eisen jouw product moet voldoen. Stap 3 - Vraag aan je fabrikant of importeur of de juiste testen zijn uitgevoerd en of het artikel voldoet aan de wettelijke eisen. Vraag het technisch dossier en de conformiteitsverklaring op en controleer de echtheid en volledigheid ervan. Stap 4 - Controleer of de CE-markering en relevante veiligheidswaarschuwingen aanwezig zijn en of labels, gebruikersinstructies en verpakking voldoen aan de wettelijke eisen. Stap 5 - Bepaal of je een derde partij nodig hebt om alle informatie te laten beoordelen. Stap 6 - Zorg ervoor dat je alle informatie altijd bij de hand hebt, want autoriteiten kunnen deze informatie en de conformiteitsverklaring in het bijzonder altijd opvragen.

P&C Landing Page Header: Ecommerce quote

Wat als je je CE markering niet op orde hebt?

Je moet ervoor zorgen dat de producten die je verkoopt veilig zijn. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. De NVWA controleert steekproefsgewijs de producten, kan boetes uitdelen en producten van de markt laten halen als het nodig is. 

De NVWA kan bedrijven ook verzoeken een product aan te passen. Als er opzet in het spel is, kunnen ze je zelfs strafrechtelijk vervolgen voor valsheid in geschriften.

Wat als je producten met CE-keurmerk schade veroorzaken?

Mochten jouw producten iets of iemand schade toedoen, bijvoorbeeld een oplader die te heet wordt of een stoel die het begeeft, dan kun je rekenen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering beschermt jou tegen productaansprakelijkheid, zelfs wanneer je producten van buiten de EU geïmporteerd zijn of wanneer je jouw producten onder eigen merknaam verkoopt. In dat geval wordt jij namelijk volgens de wet gezien als producent en kun je de aansprakelijkheid niet verhalen op een fabrikant.

Uniek bij Insify: We verzekeren ook je producten die je van buiten de EU importeert én producten die je onder eigen merknaam verkoopt!

Productaansprakelijkheid voor CE gemarkeerde producten bij Insify

In tegenstelling tot andere verzekeraars vereist Insify bovendien géén lastige aanvullende controles van de CE-markering van jouw producten. Ook niet bij het uitbreiden of veranderen van je productaanbod. We verzekeren je webshop dus zonder gedoe tegen productaansprakelijkheid

Let op: We vertrouwen er wel op dat jij als serieuze ondernemer je huiswerk grondig hebt gedaan door na te gaan op de CE-markeringen voor al je producten wel in orde zijn. Uiteraard voor zover je dat redelijkerwijs kan, want we snappen dat je geen Unilever bent. In ruil daarvoor staan ​​we voor je klaar als er iets gebeurt!

CE-keurmerken - Hoe bescherm je nu je voorraad?

Nu je weet hoe je alles regelt met CE keurmerken en je kunt verzekeren tegen productaansprakelijkheid, wil je als ecommerce entrepreneur ook ervoor zorgen dat je voorraad beschermd is.

Bij Insify kun je tegen scherpe prijzen jouw voorraad, inventaris en goederen verzekeren met een topdekking. Ook wanneer ze onderweg zijn naar bestemming.

Zo bescherm je de spullen die jij verkoopt tegen ongeval, inbraak en vernietiging. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ook direct onze verzekeringskaart voor de inventaris en goederen verzekering, de spullen-in-je-bedrijfswagenverzekering en de elektronicaverzekering. Of bel of WhatsApp ons! We helpen je graag :) Meer over de elektronicaverzekering vind je hier, mocht je ook jouw laptops en camera's willen beschermen.

Meer lezen

Alles over de belangrijkste risico's voor webshops Bereid je webshop voor op de feestdagen met deze checklist Welke verzekeringen jij mogelijk nodig hebt Hoe Astri Verdi haar webshop op heeft gezet Hoe jij nu meer klanten kunt werven! Hoe productaansprakelijkheid werkt en hoe je jouw webshop kunt beschermen

Bereken in 1 minuut jouw premieTerug naar blog overzicht